Peter Hultqvist svarar på frågan om hur han ska agera mot hotet i kvällen "Bara Politik". Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNPeter Hultqvist svarar på frågan om hur han ska agera mot hotet i kvällen "Bara Politik". Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Hultqvist svarar på frågan om hur han ska agera mot hotet i kvällen "Bara Politik". Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansen hotar fortfarande med misstroendeförklaring. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅNAlliansen hotar fortfarande med misstroendeförklaring. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansen hotar fortfarande med misstroendeförklaring. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hultqvists kaxiga besked till alliansen

Publicerad

Peter Hultqvist hotas fortfarande av en misstroendeförklaring i riksdagen och kan tvingas avgå som försvarsminister. 

I kvällens "Bara Politik" svarar han kaxigt på frågan om hur han då ska agera: 

– Jag har en planering för både hösten, våren och fram till en valseger nästa höst. 

Hans dagar som försvarsminister kan vara räknade – om allianspartierna gör det de tidigare sagt. 

Men Peter Hultqvist går inte frivilligt. 

– Är det så att man ska sluta så slutar man ju. Men jag har perspektivet att fortsätta arbeta, säger han i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

Är du beredd att återgå till riksdagen om du får lämna som minister?

– Jag har inga kommentarer till en alternativ utveckling, utan jag koncentrerar mig på den uppgift jag nu har och genomför den till hundra procent. 

 

• BARA POLITIK: Här ser du tidigare avsnitt av Expressens politikmagasin  

 

Hultqvist erkänner inga misstag

Peter Hultqvist kritiseras av allianspartierna för att han inte förde vidare information om it-skandalen på Transportstyrelsen till statsminister Stefan Löfven. Men själv vägrar han erkänna något misstag. 

– Jag kan bara konstatera att det ansvar vi hade på departementet var att säkra upp att försvarsmakten hade vidtagit åtgärder, och det hade de gjort. Vi hade också ansvar för att följa upp det här, och det har vi gjort. 

 

LÄS MER: Så avgörs Peter Hultqvists öde 

 

– Vi har fullföljt vår andel i det här enligt den ansvarsprincip som normalt gäller i departementsvärlden. 

Så du anser fortfarande inte att du borde ha informerat statsministern?

– Jag har gjort det som ska göras i det här. Statsministern har ju personligen pekat ut infrastrukturministern som den ansvarige för den typen av information, men jag vet ju att det finns andra typer av informationsvägar av säkerhetsrelaterad information till statsrådsberedningen – och jag räknar ju med att de fungerar. 

Ministern ombord på HMS Carlskrona

Peter Hultqvist befann sig i dag ombord på försvarsmaktens fartyg HMS Carlskrona som deltar i den stora försvarsövningen Northern Coast – en övning med 55 fartyg från 15 olika länder. 

Varför är det viktigt för dig att vara på plats?

– Det är mycket viktigt eftersom det här är den största övningen vi har haft i Östersjön. Det är av väsentlig betydelse för mig att ta del av det arbete som utförs och framför allt höra synpunkter här på plats. 

"Bara Politik" sänds i Expressen TV och i ComHems kanal 43 klockan 19.00 i kväll. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag