Försvarsministern hotas av en misstroendeförklaring i riksdagen Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNFörsvarsministern hotas av en misstroendeförklaring i riksdagen Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsministern hotas av en misstroendeförklaring i riksdagen Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hultqvist gästade TV4:s Nyhetsmorgon på torsdagen Foto: TV4Hultqvist gästade TV4:s Nyhetsmorgon på torsdagen Foto: TV4
Hultqvist gästade TV4:s Nyhetsmorgon på torsdagen Foto: TV4

Hultqvist: Tänker kandidera till valet

Publicerad

Peter Hultqvist (S) kan stå inför en historisk misstroendeförklaring i riksdagen.

På torsdagsmorgonen gästade försvarsministern TV4:s Nyhetsmorgon.

– Jag anser inte att motiven för att genomföra det här är tillräckligt starka. Jag tycker det här är mer ett politiskt spel än någonting annat, säger Peter Hultqvist i TV4.

Försvarsminister Peter Hultqvist står inför en eventuell misstroendeförklaring från Alliansen och SD efter den omsusade IT-skandalen. 

Statsminister Stefan Löfven ombildade sin regering efter att Alliansen riktat misstroendeförklaring mot dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson och dåvarande inrikesminister Anders Ygeman. Försvarsminister Peter Hultqvist fick behålla sin position, men Alliansen har inte dragit tillbaka hotet om misstroendeförklaring.

 

LÄS MER: Löfven om skandalen: "Får inte upprepas" 

 

Försvarsministern har däremot inte några planer på att ge upp.

– Jag tänker inte sluta med politiken oavsett hur det här blir. Jag tänker kandidera till nästa val, bekräftar Peter Hultqvist.

Hultqvist tycker inte att departementet har brustit i hanteringen av det som skett vid Transportstyrelsen. 

– Jag anser inte att motiven för att genomföra det här är tillräckligt starka. Jag tycker det här är mer ett politiskt spel än någonting annat, säger han i Nyhetsmorgon.

Peter Hultqvist gästade TV4:s Nyhetsmorgon under torsdagenFoto: TV4

"Måste man vara förberedd"

Rysslands stora militärövning Zapad börjar i dag. Enligt Rysslands vice försvarsminister Alexander Fomin ska 12 700 soldater delta i övningen, som i år är förlagd till västra Ryssland. Många anser att Ryssland avsiktligt delat upp övningen i mindre delar för att inte gränsen ska nås, och att det verkliga antalet deltagare snarare är närmare 100 000 soldater, skriver TT.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte spekulera kring orsaken bakom Rysslands stora övning, men menar att den har inslag som man "klart kan se som offensiva".

– När den här typen av övningsverksamhet genomförs måste man vara förberedd på incidenter och händelser av olika slag. Svensk försvarsmakt har den förberedelsen, säger försvarsministern.

 

LÄS MER: Så avgörs Peter Hultqvists öde

 

Aurora inte riktad mot Ryssland

I Sverige genomförs samtidigt övningen Aurora, den största militärövningen i Sverige på över 20 år, med upp emot 20 000 svenska soldater. Förutom dem deltar förband från USA, Frankrike, Norge, Finland, Danmark, Estland, Litauen och Lettland.

 

LÄS MER: USA i svenska övningen – med skarpladdade robotar

 

– Det nya säkerhetspolitiska läget har lett till att vi har en ny strategi. I den strategin ingår den typen av övningar vi har i dag, säger försvarsminister Peter Hultqvist i Nyhetsmorgon under torsdagen.

Franska soldater och vapensystem på Säve flygfällt under försvarsövningen Aurora på Hisingen i Göteborg.Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt menar Hultqvist att övningen inte är riktad mot Ryssland. 

– Det är inte en övning riktad mot någon. Det är en övning för att öka svensk försvarsförmåga och för att öva på att försvara Sverige. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag