Hundratals anhängare från hela Sverige, men även från Finland och Danmark, gick med i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens marschtåg genom Borlänge i Dalarna på första maj.Hundratals anhängare från hela Sverige, men även från Finland och Danmark, gick med i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens marschtåg genom Borlänge i Dalarna på första maj.

Hundratals anhängare från hela Sverige, men även från Finland och Danmark, gick med i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens marschtåg genom Borlänge i Dalarna på första maj.

Parollen för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationen var ”Kamp mot storfinans och folkförrädare”.Parollen för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationen var ”Kamp mot storfinans och folkförrädare”.
Parollen för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationen var ”Kamp mot storfinans och folkförrädare”.
Försvarsminister Peter Hultqvist beskrev söndagen som en mörk dag. Här går han i Socialdemokraternas tåg tillsammans med artisten Jason "Timbuktu" Diakité och Mona Sahlin. Foto: TT NYHETSBYRÅNFörsvarsminister Peter Hultqvist beskrev söndagen som en mörk dag. Här går han i Socialdemokraternas tåg tillsammans med artisten Jason "Timbuktu" Diakité och Mona Sahlin. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminister Peter Hultqvist beskrev söndagen som en mörk dag. Här går han i Socialdemokraternas tåg tillsammans med artisten Jason "Timbuktu" Diakité och Mona Sahlin. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hultqvist (S) fördömer nazistdemonstration

Publicerad

BORLÄNGE. Drygt 300 personer anslöt till nazistiska Nordiska motståndsrörelsens marschtåg i arbetarkommunen Borlänge.

Försvarsministern Peter Hultqvist, själv från Borlänge, fördömer de nazistiska krafternas försök att kapa första maj-traditionen.

– Det här är en svart avgrundsrörelse som aldrig producerat något bra för mänskligheten, säger han.

Hundratals anhängare från hela Sverige, men även från Finland och Norge, gick med i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens marschtåg genom Borlänge i Dalarna.

Ett hundratal av dem stod uppställda i svarta byxor, vita skjortor och slipsarna infösta mellan knapparna på skjortan, för att posera med sina fanor utanför Kupolen. Flera bar sköldar i plexiglas. Intill stod svartklädda anhängare som var välkomna att ansluta till marschtåget först efter den officiella fotograferingen.

Parollen för nazisternas demonstration var ”Kamp mot storfinans och folkförrädare”.

De ropade i kör att Mona Sahlin, Pierre Schori, Stefan Löfven och flera andra politiker för landsförrädare.

Längs Hagavägen öppnade nyfikna Borlängebor sina fönster för att se nazistmarschen och motdemonstranterna som stod längs vägen.

Bortsett från mindre störningar från motdemonstranter gick det lugnt till.

I marschtåget fanns flera kända nazister som organisationsledaren Simon Lindberg. I sitt tal upprepade han gamla nazistiska konspirationsteorier om att enstaka familjer av judisk ursprung kontrollerar världen. Han pratade också om invandringen och kriminalitet, samtidigt som han själv är dömd för bland annat grov misshandel av flera personer utanför en RFSL-lokal. Även Pär Öberg, som är den nazistiska organisationens ansikte utåt och som kuppades in i Ludvika kommunfullmäktige på ett SD-mandat, talade.

Pär Sjögren, skriven i Borlänge, och nästeschef för Nationella motståndsrörelsens näste 5 gick i tåget. Han sitter som ersättare i kommunfullmäktige i Borlänge på en SD-plats och har dömts för en lång rad brott, bland annat vapenbrott, hemfridsbrott, grov misshandel, olaga hot och grovt rattfylleri.

Agerade hotfullt mot journalist

Flera personer i Nordiska motståndsrörelsen ska ha markerat mot en Expo-medarbetare som lyssnade till organisationens tal i Liljekvistska parken i Borlänge.

De gick hotfullt mot journalisten och tvingade honom att backa från platsen. Flera journalister ifrågasatte polisen för att inte ha agerat.

– Vi är kritiska till att polisen inte reagerade på det trots upprepade påstötningar. Polisen måste kunna garantera att våra journalister kan utföra sitt arbete, säger Mikael Färnbo, redaktör på Expo efter händelsen.

Stefan Dangardt, polisens presstalesman i Dalarna, känner inte till händelsen.

– Vi har ett brett uppdrag att skydda många intressen här. Jag kan inte svara på varför det uppfattades som att vi inte ingrep. Man kan alltid anmäla ett brott om man upplever att man utsatts för ett brott. Men jag för frågan vidare för att reda ut vad som hänt, säger han.

Främst i ledet under marschen gick också Emil Hagberg, en av de ledande personerna inom vit makt-rörelsen i Sverige, och dömd till fängelse efter upploppen i Kärrtorp, Stockholm. Enligt åklagaren planerade han attacken.

Robert Eklund, nästeschef för norra Norrland, som tidigare är dömd för bland annat vapenbrott, misshandel, narkotikabrott, stöld, olaga hot och rattfylleri, var också på plats. Så även Markus Nordh, dömd för vapenbrott, och nästeschef i näste ett i Stockholmregionen.

Andra ledande personer i den nordiska nazistmiljön som rest till Borlänge var Haakon Forwald. Norrmannen är ledare för systerorganisationen den norska motståndsrörelsen och är skriven i Ludvika nära några av de andra ledarna inom den svenska naziströrelsen. Två representanter för norska och finska motståndsrörelsen höll tal, men det var svårt för åhörarna att förstå den finskspråkige talaren.

– Jag vet inte vem han är. Fråga motståndsrörelsen, säger en anhängare som rest hit till Borlänge.

Han vill däremot inte säga vilken ort han rest från. Flera av talarna hånade motdemonstranterna som ropade ramsor ett femtiotal meter därifrån.

Motdemonstranterna spelade låten ”800 grader” med Ebba Grön, för att överrösta nazisterna.

NMR:s Per Öberg uppmanade sina anhängare – som i princip bara bestod av män - att överrösta ”flickrösterna” bland motdemonstranterna.

"Radikalisering av svensk nazism"

Samtidigt ordnades tre andra demonstrationer av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Dalarna mot rasism för att markera mot nazister och kräva tillbaka arbetarrörelsens dag.

– Sedan Svenskarnas parti lade ner i fjol har en del aktivister gått över till Nordiska motståndsrörelsen. Det har gjort att de kunnat trappa upp sin aktivism i olika delar av landet under det senaste året. Det vi såg nu var att flera andra inom den rasideologiska Vit Makt-miljön som inte är aktiva inom motståndsrörelsen hakar på det här, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.

Varför samlas nazister i Borlänge?

– Här i Dalarna finns många ledande aktivister inom organisationen. Man har sina parlamentariska mandat som kuppats in här. Som ersättare i Borlänge och ett vanligt mandat i Ludvika kommun. Av det skälet har man fått fäste här. Framförallt i Ludvika.

Ser vi en upptrappning bland svenska nazister?

– Det vi ser är radikalisering av svensk nazism. Det beror på att svenskarnas parti lade ner i fjol. Den svenska motståndsrörelsen har en betydligt mer militant och aggressiv framtoning än Svenskarnas parti. Folk rör sig mot den Nordiska motståndsrörelsen. Fler aktiverar sig i den mer militanta naziströrelsen vilket innebär en radikalisering av den svenska våldsbejakande högerextremismen, säger Jonathan Leman.

Detta är oroande för Sverige anser Peter Hultqvist som tillsammans med Mona Sahlin och artisten Timbuktu gick främst i Socialdemokraternas demonstrationståg. Försvarsministern är själv från Borlänge och beskrev detta som en mörk dag.

– Det här är en svart avgrundsrörelse som aldrig producerat något bra för mänskligheten. Det finns inga kompromissmöjligheter med den typen av grupper, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag