Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hultqvist pressad om kärnvapenkonvention

Peter Hultqvist vägrade komma med ett konkret besked när han pressades på frågan om FN:s kärnvapenkonvention. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ska Sverige skriva under FN:s kärnvapenkonvention? Och vad får det i så fall för konsekvenser?

Försvarsminister Peter Hultqvist pressades i frågan när han gästade Ekots Lördagsintervju - men vägrade komma med ett konkret besked. 

– Regeringen har beslutat att vi ska utreda förutsättningarna för att underteckna den här konventionen. Regeringen har tillsatt en särskild utredare som kommer titta på eventuella effekter, sa Hultqvist i intervjun med Monica Saarinen. 

Sverige röstade i somras ja till en FN-konvention om ett förbud mot kärnvapen och sedan dess har det debatterats om Sverige även ska skriva på konventionen. 

Alliansen är emot att Sverige skriver under. MP-språkröret Isabella Lövin skrev på lördagen på DN:s debattsida att hon tycker att Sverige bör underteckna. 

I Ekots Lördagsintervju pressades försvarsminister Peter Hultqvist (S) om Socialdemokraternas inställning i frågan. 

Ska utreda frågan 

– Regeringen har beslutat att vi ska utreda förutsättningarna för att underteckna den här konventionen. Regeringen har tillsatt en särskild utredare som kommer titta på eventuella effekter, sa Hultqvist i intervjun med Monica Saarinen. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) har tidigare öppnat upp för att  bi- och multilaterala försvarssamarbeten, inklusive partnerskapet med Nato samt samarbete med USA, Frankrike och Storbritannien kan fortsätta om Sverige skriver under. 

Margot Wallström (S) har tidigare öppnat upp för att bi- och multilaterala försvarssamarbeten. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men senast på lördagen sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i en intervju med DN att Sverige inte kan lita på att få hjälp av Nato vid ett eventuellt militärt angrepp. 

Stoltenberg säger även i intervjun att Sveriges undertecknande av kärnvapenkonventionen kan komma att få konsekvenser. 

"Jag spekulerar inte"

– Våra samarbeten får inte rubbas, de är nödvändiga där Sveriges säkerhet och stabiliteten i vår del av Europa, sa Hultqvist i intervjun. 

Utredningen som regeringen har tillsatt blir klar i oktober, och trots upprepade försök att få ett mer konkret svar i intervju höll sig Peter Hultqvist till att Sverige måste invänta utredningen. 

Han vill inte heller spekulera i vilka typer av konsekvenser som undertecknandet kan medföra. 

– Jag spekulerar inte, jag vill inte föregå detta. Varför ska vi tillsätta en utredning om vi inte inväntar resultaten av den, sa Hultqvist i intervjun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.