Peter Hultqvist vägrade komma med ett konkret besked när han pressades på frågan om FN:s kärnvapenkonvention. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Peter Hultqvist vägrade komma med ett konkret besked när han pressades på frågan om FN:s kärnvapenkonvention.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Hultqvist pressad om kärnvapenkonvention

Publicerad

Ska Sverige skriva under FN:s kärnvapenkonvention? Och vad får det i så fall för konsekvenser?

Försvarsminister Peter Hultqvist pressades i frågan när han gästade Ekots Lördagsintervju - men vägrade komma med ett konkret besked. 

– Regeringen har beslutat att vi ska utreda förutsättningarna för att underteckna den här konventionen. Regeringen har tillsatt en särskild utredare som kommer titta på eventuella effekter, sa Hultqvist i intervjun med Monica Saarinen. 

Sverige röstade i somras ja till en FN-konvention om ett förbud mot kärnvapen och sedan dess har det debatterats om Sverige även ska skriva på konventionen. 

Alliansen är emot att Sverige skriver under. MP-språkröret Isabella Lövin skrev på lördagen på DN:s debattsida att hon tycker att Sverige bör underteckna. 

I Ekots Lördagsintervju pressades försvarsminister Peter Hultqvist (S) om Socialdemokraternas inställning i frågan. 

Ska utreda frågan 

– Regeringen har beslutat att vi ska utreda förutsättningarna för att underteckna den här konventionen. Regeringen har tillsatt en särskild utredare som kommer titta på eventuella effekter, sa Hultqvist i intervjun med Monica Saarinen. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) har tidigare öppnat upp för att  bi- och multilaterala försvarssamarbeten, inklusive partnerskapet med Nato samt samarbete med USA, Frankrike och Storbritannien kan fortsätta om Sverige skriver under. 

Margot Wallström (S) har tidigare öppnat upp för att bi- och multilaterala försvarssamarbeten. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men senast på lördagen sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i en intervju med DN att Sverige inte kan lita på att få hjälp av Nato vid ett eventuellt militärt angrepp. 

Stoltenberg säger även i intervjun att Sveriges undertecknande av kärnvapenkonventionen kan komma att få konsekvenser. 

"Jag spekulerar inte"

– Våra samarbeten får inte rubbas, de är nödvändiga där Sveriges säkerhet och stabiliteten i vår del av Europa, sa Hultqvist i intervjun. 

Utredningen som regeringen har tillsatt blir klar i oktober, och trots upprepade försök att få ett mer konkret svar i intervju höll sig Peter Hultqvist till att Sverige måste invänta utredningen. 

Han vill inte heller spekulera i vilka typer av konsekvenser som undertecknandet kan medföra. 

– Jag spekulerar inte, jag vill inte föregå detta. Varför ska vi tillsätta en utredning om vi inte inväntar resultaten av den, sa Hultqvist i intervjun.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag