Hultqvist pratar Trump med finske kollegan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Försvarsminister Peter Hultqvist besöker övningen "Northern 16" i norra Finland.
Foto: Wiktor Nummelin/Tt
Finlands försvarsminister Jussi Niinistö.
Foto: Pressbild
Försvarsmakten övar på Tofta skjutfält utanför Visby.
Foto: Alex Ljungdahl
Donald Trump står på dagordningen.
Foto: Rex/Shutterstock

ROVAJÄRVI. Frågan om vad som händer med försvarspolitiken när Donald Trump tar över efter Barack Obama står högt på dagordningen när förvarsminister Peter Hultqvist, S, träffar sin finske kollega i norra Finland.

- Det här är en diskussion som förs återkommande mellan försvarsministrar i olika länder och det kommer säkerligen bli aktuellt, säger Hultqvist som i dag besöker den svenskfinska övningen Norther 16.

Cirka 30 svenska soldater och officerare från förbandet A9 är på plats i Rovajärvi i norra Finland för övningen ”Norther 16”.  Under torsdagen besöker försvarsminister Peter Hultqvist och hans finske kollega Jussi Niinistö övningen.

Syftet med det svenskfinska samarbetet är, enligt försvarsdepartementet, att utveckla båda ländernas krigsduglighet men också att spara pengar på utbildning och övning genom att samarbete.

Studerade ubåtsvapen

Försvarsministrarna träffas minst fyra gånger om året, två gånger i respektive land.  Peter Hultqvist bjöd nyligen sin finske kollega till Sverige och en svensk ubåt för att titta på ett vapensystem som inte finns i Finland.

- Det är väldigt bra att kombinera de här mötena med finske försvarsministern med förbandsbesök och reella aktiviteter. Det ger också en bild av hur samarbetet kan fungera och den militära förmågan i både Sverige och Finland. Vi kommer ha överläggningar om hela det svenskfinska samarbetet och allt vi gör tillsammans. Men det är också väldigt intressant för mig att se den här artilleriövningen och hur de tänker och arbetar, säger Peter Hultqvist.

Samtidigt väntas de två kollegerna diskutera den senaste tidens händelser i omvärlden.

- Vi får möjlighet att utbyta synpunkter och erfarenheter av hur vi ser på det säkerhetspolitiska läget, den senaste tidens utveckling och hur vi på olika sätt kan koordinera svenska och finska aktiviteter, säger han.

Finlands försvarsminister Jussi Niinistö.
Foto: Pressbild

Trump väcker frågor

Efter det amerikanska presidentvalet gick Hultqvist ut och sa att han förutsatte att det svenskamerikanska försvarssamarbetet ska ligga fast.

- Jag ser det som långsiktiga nationella relationer och inte att det ska ändras bara för att en regering skiftar, säger han igen.

Trumps agerande, både i valrörelsen men också efter valet, väcker frågor hos försvarsministern.

- Man har från Trumps sida själv under valrörelsen själv skapat frågetecken. Hur står han egentligen i förhållande till Nato och vad står diskussionerna med den ryska ledningen egentligen för?

Sverige avvaktar fortfarande hur Trumps uppställning kommer att se ut.

- Vilka är det man kan föra en diskussion med? Det är lite kort tid än så länge. Men så fort det finns något är vi beredda. Vi kommer att höra av oss till USA så fort det finns en administration eller någon att prata med, säger han.

Försvarsmakten övar på Tofta skjutfält utanför Visby.
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Ryska försvarsbudgeten

En annan aktuell försvarsfråga som kan diskuteras under mötet i Rovajärvi är uppgifterna om att Ryssland kraftigt bantar sin försvarsbudget.

Svenska Dagbladet skrev under onsdagen att försvarsandelen i det ryska budgetförslaget sjunker från 23,7 procent 2016 till 17,6 procent 2017. Siffror som kraftigt bryter av mot det senaste decenniets ryska försvarsupprustning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.