Försvarsminister Peter Hultqvist och hans amerikanska dito Lloyd Austin träffades på Pentagons trappor på onsdagen. Hultqvist anlände i en Volvo och de två politikerna skakade hand. Tillsammans stod de på trappan och lyssnade på svenska respektive amerikanska nationalsången innan de båda delegationerna gick till ett mötesrum i Pentagon.
– Vi har suttit bredvid varandra i Bryssel många gånger, sa Austin och gav Hultqvist ett varmt välkomnande.
Han talade om det bilaterala samarbetet.
– USA stöder Sveriges ansökan, sa Austin vidare.
Hultqvist pratade om Ryssland, Ukraina och Nato och sa:
– Vi måste stå enade. USA kan räkna med Sverige, och Sverige kan räkna med USA.
Sen försvann de in i det amerikanska försvarshögkvarteret. Expressen fångade S-ministern när han kom ut igen.
Kan du berätta om vad ni har kommit fram till?
– Vi har diskuterat Ryssland, kriget i Ukraina, vi har konstaterat gemensamt att vi har en värderingskonflikt mellan det auktoritära och det demokratiska. Vi ser det här som ett långsiktigt problem med Ryssland där vi måste gemensamt hålla ihop i den transatlantiska länken och hålla en högre tröskel mot konflikter med Ryssland. Vi har pratat om kriget i Ukraina och stöd till Ukraina långsiktigt. Också om säkerhetsarrangemang i den gråzon som vi har innan vi får ett Nato-medlemsskap.
”Arrangemang i samband med övergångstiden”
Vad är det för form av säkerhetsgarantier Sverige kan få från USA?
– Det är inte garantier, utan vi kan kalla det för arrangemang i samband med övergångstiden, eller försäkringar. Det som det handlar om är marin närvaro i Östersjöområdet, det handlar om strategiska flygningar, det handlar om övningar på armésidan med US marines. Det handlar om att vi tillsammans med flera olika länder gör övningar och det handlar om att hantera cyberhot.
Vad är det för skillnad mellan garantier och arrangemang?
– Garantier får du först när du är medlem i Nato och är med i artikel 5. Det här är ett arrangemang som man gör under gråzonstiden, en försäkring om att vi inte står själva och man visar det genom att vara närvarande, att vi har backup.
Men ni har inte skrivit något avtal, utan det är muntligt?
– Det är ett planeringsarbete som pågår i konkret mening mellan försvarsmakter i USA och och Sverige och andra länder.
Hultqvist: Tänker inte gå in på Turkiet-frågan
Har Sverige bett USA om hjälp vad gäller Turkiet-frågan?
– Vad vi har gjort i Turkiet-frågan tänker jag inte gå in på mer än att vi har diskuterat den under den här resan och att vi avser att lösa den genom att föra dialog.
Du har pratat med den marina delen – vad har du fått för konkreta detaljer? Fick du det du ville ha när du åkte hit?
– Vi kommer att se amerikansk närvaro i Östersjön, det kan jag säga. Som resonemangen har förts så känner jag mycket starkt stöd från USA och att de kommer att hjälpa oss under den här perioden. Och att vi kommer att se att det kommer att vara aktivitet bland annat de kommer att vara inblandade.
Biden: Vaksamma mot alla hot
Samtidigt har USA:s president Joe Biden uttalat sig om Sveriges och Finlands ansökningar, och gett säkerhetsgarantier.
I ett uttalande skriver Biden att han ”starkt stöder” ansökningarna, och att han ser fram emot att jobba med USA:s kongress och Nato-länderna för att säkra ett snabbt inträde i alliansen.
Biden uppger vidare att Finland och Sverige varit långvariga partners för USA.
”Medan deras ansökningar om Nato-medlemskap övervägs kommer USA att arbeta med Finland och Sverige för att vara vaksamma mot alla hot mot vår gemensamma säkerhet, och för att avskräcka och konfrontera aggressioner eller hot om aggressioner”, skriver USA:s president.