Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hultqvist om tolkarna som blir kvar: ”Fastlagda regler”

Försvarsminister Peter Hultqvist om läget i Afghanistan
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelar att nuvarande lösning är den som gäller.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT
USA och andra länder evakuerar de afghaner som hjälpt till under militärinsatsen, men den svenska linjen fast.
Foto: SCANPIX SWEDEN COMBAT CAMERA / FÖRSVARSMAKTEN

Den internationella insatsens avveckling i Afghanistan har lett till eskaleringen av våldet i landet, menar försvarsminister Peter Hultqvist (S). 

Men medan USA och andra länder evakuerar de afghaner som hjälpt till under militärinsatsen, så ligger den svenska linjen fast. 

– De regler som är fastlagda är också de som gäller, säger Peter Hultqvist, försvarsminister.  

Medan den internationella insatsen i Afghanistan avvecklas så har talibanerna vunnit mark. Strider mellan talibaner och afghanska regeringsstyrkor rasar nu på flera håll i landet och i tisdags utförde talibanerna en attack mot den afghanske försvarsministerns residens i Kabul

– Det vi upplever nu är en konsekvens av utmarschen, säger Peter Hultqvist.  

Är det då rätt att Sverige drar sig tillbaka? 

– Vi har agerat tillsammans med det internationella samfundet, och vi är en liten nation i det här stora sammanhanget. Vårt bidrag i slutskedet var inte särskilt omfattande heller. Vi har hela tiden klargjort att vi kommer agera som övriga gör, säger han och fortsätter: 

– Vi har rest frågor tidigare om vad det här kan öppna för. Vi anser att det öppnar för den här typen av instabilitet och kaotisk situation som vi nu upplever. 

Ett 20-tal afghanska tolkar har tillåtits komma till Sverige som kvotflyktingar. Men flera afghaner som jobbat för den svenska insatsstyrkan har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd i Sverige.

Samtidigt har USA valt att evakuera 2 500 afghaner som arbetat för landet. För de som arbetat för den svenska ISAF-styrkan är läget mer ovisst. 

Frågan om tolkarnas framtid har lett till en omfattande debatt, och oppositionspartierna har krävt att regeringen agerar för att tolkarna ska få asyl. 

”Måste utgå från ansökningar”

Justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterade till Ekot under gårdagen att han bedömer det som grundlagsvidrigt om regeringen skulle bereda en särskild lösning för gruppen. 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelar i sin tur att nuvarande lösning är den som gäller. 

– Det som gäller är att vi tidigare, inom ramen för kvotflyktingssystemet enligt det regelverk som är fastställd av svensk riksdag tog ansvar för en del tolkar och deras familjer. Men det här måste utgå från ansökningar om asyl i Sverige och hanteras inom ramen för det förfarandet inom Migrationsverket. 

Forskaren: Så är situationen i Afghanistan

Helené Lackenbauer vid FOI: Så utsatt är befolkningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.