”Ett militärt angrepp mot Sverige kan inte uteslutas”

Under lördagseftermiddagen anlände ytterligare militär förstärkning till Gotland.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige har skickat soldater till Gotland.
Foto: KARL MELANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det är viktigt för oss att i det här läget visa att vi överhuvudtaget inte är naiva”, säger Peter Hultqvist i Ekots lördagsintervju.
Foto: KARL MELANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Försvarsmakten

Rysslands kravlista och soldater nära Ukraina är det största säkerhetshotet i vår del av världen just nu, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

Han menar att det nu är viktigt för svensk del att visa att vi tar situationen på allvar – bland annat genom förstärkningsoperationen på Gotland.

– Ett militärt angrepp mot Sverige kan inte uteslutas och vi vidtar beredskapsåtgärder som vi tycker är rimliga i den situationen för att signalera försvaret av Sverige, säger Hultqvist till SVT Nyheter.

Stridsfordon har rullat på Visbys gator, och det svenska försvarets utryckningsstyrka landade under fredagskvällen på Gotland.

Bakgrunden är det försämrade säkerhetsläget i Europa, där Ryssland totalt skickat 100 000 soldater till Ukrainas gräns och kräver inflytande över andra länders säkerhetspolitik. De vill bland annat se löften om vilka som ska tillåtas ansluta sig till Nato.

Försvarsministern menar att Gotland är en av alla strategiskt viktiga platser kring Östersjön, och att det är viktigt att nu visa närvaro i området.

– Det är viktigt för oss att i det här läget visa att vi överhuvudtaget inte är naiva, och Sverige kommer inte tas på sängen i den händelse att någonting händer, säger Hultqvist i Ekots Lördagsintervju.

– Om vi säger så här, den som kontrollerar Gotland har ett avgörande inflytande över både aktiviteten i luften och i den marina miljön och det är något som ändrar hela det strategiska händelseförloppet.

”Omedelbara motåtgärder”

Peter Hultqvist menar vidare att han hoppas att en fortsatt dialog med Ryssland ska få ner spänningsläget, men att det inte går att utesluta att Ryssland på något sätt går in i Ukraina.

– Man kan inte utesluta den typen av händelseförlopp och det är också därför som man ifrån både USA och Nato har markerat att det kommer att mötas utav omedelbara motåtgärder, säger han till Ekot.

Till SVT Nyheter säger försvarsministern också:

– Ett militärt angrepp mot Sverige kan inte uteslutas och vi vidtar beredskapsåtgärder som vi tycker är rimliga i den situationen för att signalera försvaret av Sverige.

Sverige har bland annat ett försvarssamarbete med Finland, men Peter Hultqvist avfärdar oppositionens krav på en Natooption.

– Den militära alliansfriheten är den linje vi har valt och den står vi fast vid, säger han i Lördagsintervjun.

Expressens reporter: ”Har kommit hit extra förstärkning”

Försvarets utryckningsstyrka landat på Gotland – styrkan ska ”markera att Gotland ska försvaras”

Tre sätt som Ryssland kan anfalla Ukraina på

Blixtattack • Landtunga • Ockupation – experten förklarar tre scenarier

Ryska svaret till Sverige: De försöker provocera er

Sergej Lavrov lägger skulden för spända läget på Nato

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.