Hultqvist: Största höjningen till militären sedan 1950-tal

UD har kallat till sig representant från ryska ambassaden.
Försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Efter tuffa förhandlingar presenteras nu försvarspropositionen för 2021-2025, som är en uppgörelse mellan regeringen och C och L.

– Det är den största procentuella höjningen till det militära försvaret sedan 1950-talet, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Regementen återetableras på sex platser i Sverige, i Falun, Sollefteå, Arvidsjaur, Göteborg, Uppsala och Kristinehamn. Det stod klart i veckan, sedan regeringen och samarbetspartierna enats om propositionen ”Totalförsvaret 2021–2025” som presenterades på torsdagen.

Förslaget innebär att en ny krigsorganisation ska byggas och stå färdig år 2030. Antalet värnpliktiga ska utökas till 8 000 per år, och försvarsbudgeten ska växa från 60 miljarder till runt 89 miljarder kronor år 2025. 

Enligt Peter Hultqvist (S) har det säkerhetspolitiska läget försämrats.

– Det är en signal till svenska folket, våra partners och närområdet för att höja säkerheten och stabiliteten i vår del av Europa, säger försvarsministern vid en pressträff.

Beslut efter valet 2022

I somras havererade försvarssamtalen när de borgerliga partierna krävde ytterligare höjda anslag till försvaret, även ett par år efter 2025, för att gå med på en uppgörelse. 

För att bryta dödläget skrev Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman en principöverenskommelse, som innebär att beslutet om ökade planeringsramar år 2026-30 tas först efter valet 2022, rapporterar SvD.

– Min bedömning är att det kommer att finnas en tydlig riksdagsmajoritet bakom det när beslutet om försvarsekonomin i nästa period ska fattas. Det avgörande är att den inriktningen finns i försvarspropositionen som regeringen ska lägga fram, säger Widman till tidningen.

M och KD står bakom stora delar av försvarspropositionen, men har varnat för att upprustningen blir underfinansierad.

Regementen som återetableras

• Norrlands dragonregemente (K 4) i Arvidsjaur

• Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) i Göteborg

• Upplands flygflottilj (F 16) i Uppsala

• Bergslagens artilleriregemente (A 9) i Kristinehamn

• Dalregementet (I 13) i Falun

• Västernorrlands regemente (I 21) i Sollefteå med utbildningsdetachement i Östersund

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.