Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hultqvist och Ygeman frågas ut om it-affären

Anders Ygeman hördes om läckorna.Foto: Skärmavbild
Peter Hultqvist, försvarsminister har det svettigt på utskottsförhöret i Riksdagen.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

På tisdagen har försvarsminister Peter Hultqvist frågats ut i försvarsutskottet om säkerhetsläckan hos Transportstyrelsen.

Hultqvist har känt till läckan sen mars 2016 – nästan ett år innan Stefan Löfven och Anna Johansson informerades.

– Hur informationsvägar sett ut i andra sammanhang är inte mitt ansvar, säger Hultqvist om att varken Stefan Löfven eller Anna Johansson fick veta om it-läckan.

Vid 16.30-tiden avslutades utfrågningen av inrikesminister Anders Ygeman i justitieutskottet. På frågan om varför han inte informerade Löfven om läckan säger han:

– Det här är information som man inte kan prata om på fikarasten eller i fikarummet.

Både försvarsminister Peter Hultqvist, S, och inrikesminister Anders Ygeman, S, har kallats till möten om hur de hanterat informationen kring Transportstyrelsens IT-affär, samt eventuella åtgärder de vidtagit, under tisdagen.

Peter Hultqvist har känt till säkerhetsläckan sen i mars 2016. Anders Ygeman i sin tur fick information om den redan i januari samma år.

Statsminister Stefan Löfven och ansvarig minister, infrastrukturminister Anna Johansson, fick inte informationen förrän i år.

– Jag hade gärna haft informationen tidigare, sa Löfven vid en presskonferens på måndagen.

Hultqvist: Inte mitt ansvar

Efter förhöret i försvarsutskottet, som varade i drygt två timmar och dit ministern smögs in bakvägen, säger Hultqvist:

– Jag fick informationen mars 2016. Jag fick en bild av att det fanns problem i samband med en outsourcing på Transportstyrelsen. 

– Jag försäkrade mig om att det vidtogs åtgärder.

– Vi hade en del ansvar i det här från försvarsdepartementet. Det ansvaret tog vi genom att försäkra oss om att det vidtogs åtgärder. Transportstyrelsen är inte en myndighet som ligger under oss, inte Säpo heller.

På frågan om varför Löfven inte meddelades svarar Hultqvist:

– Hur informationsvägar sett ut i andra sammanhang är inte mitt ansvar.

"Anna Johansson har redogjort för annan information"

Peter Hultqvist till Expressen TV:

– Det är så att … vi hade en säkerhetsläcka på Transportstyrelsen. När det gäller min verksamhet fick jag information om den i mars 2016. Jag försäkrade mig då om att Försvarsmakten vidtog åtgärder, både vad gäller skyddsidentiteter och militära fordon. Jag blev förvissad om att arbete pågår, säger Hultqvist vidare i Expressen TV.

Var näringslivsdepartementet närvarande vid mötet där du fick informationen?

– Nej, de var närvarande i februari 2016 när våra tjänstemän fick reda på informationen. Då var också justitiedepartementet närvarande.

Näringslivsdepartementet – fick Anna Johansson också reda på det då?

– Anna Johansson har i annat sammanhang redogjort för vad hon har haft för information, men våra tjänstemän fick information utav representanter för näringslivsdepartementet och representanter från justitiedepartementet i februari 2016, och jag fick information i mars 2016.

Det innebär att hon inte var närvarande vid ditt möte?

– Jag har inte varit närvarande vid ett möte med justitiedepartementet och näringslivsdepartementet. Det är mina tjänstemän som varit det, och därefter har jag fått information.

Tjänstemän fick veta

Näringsminister Mikael Damberg, S, är sedan 2014 chef för näringsdepartementet. Tjänstemän på departementet ska ha fått information om IT-läckan i februari 2016, enligt försvarsminister Peter Hultqvist. 

Det är dock inte bekräftat huruvida Damberg fick informationen samtidigt. 

I en tidigare version av denna artikel rapporterade Expressen att Hultqvist sagt att Damberg blev informerad i februari 2016 – men det stämmer inte, enligt Dambergs pressekreterare Daniel Ferreira. 

Anna Johansson, som infrastrukturminister, tillhör Näringslivsdepartementet, där Damberg alltså är chef.

Försvarsutskottet: Inte fått information

Oppositionen har riktat hård kritik mot regeringens hantering av IT-läckan.

– Vi har inte av Hultqvist fått någon som helst information om den här affären trots att den har en viss tid på nacken. För mig är det lätt obegripligt att både försvars- och inrikesministern uppenbarligen har suttit på information om detta under ett års tid, säger Allan Widman, L, ordförande i försvarsutskottet till TT.

Enligt statsministern fick justitiedepartementet information om att Säpo inlett en tillsyn av Transportstyrelsen i september 2015.

– Statsministern talar om ett haveri på en enskild myndighet. Men här finns också ett politiskt ansvar att utkräva. Vi får se vad som kommer fram i utskottet, säger Tomas Tobé, M, ordförande i justitieutskottet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.