Hultqvist svarade kort på frågor efter att ha informerat politikerna i riksdagens utrikes- och försvarsutskott. Det handlar om avslöjandet att USA har spionerat på bland annat Sverige genom att avlyssna trafik via den danska underrättelsetjänsten.
Det ska ha skett under perioden 2012 till 2014, enligt ett avslöjande där den danska radion, DR, samarbetat med bland andra SVT samt norska, tyska och franska medier.
Norges försvarsminister röt ifrån till USA:s ambassad
Under torsdagen samtalade norska statsministern Erna Solberg med sin danska kollega Mette Frederiksen om USA:s spioneri.
– Vi har i dag kallat till oss USA:s ambassad i Oslo för uppföljande frågor, säger Erna Solberg, till norska nyhetsbyrån NTB.
Och under dagen har Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen besökt amerikanska ambassaden i Oslo, rapporterar NRK.
På Twitter skriver Försvarsdepartementet att Frank Bakke-Jensen under mötet kallade avlyssningen för ”oacceptabel och onödig”.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist upprepar att hans danska kollega, försvarsminister Trine Bramsen (S), sagt att ”systematisk avlyssning av allierade är oacceptabel”
– Jag anser inte att vi har fått tillfredsställande besked än, vi måste fortsätta processen och därför planerar jag nya kontakter i det här ärendet. Inte bara med Danmark utan vi ska också ha förnyade kontakter med USA, säger Hultqvist som hittills har låtit tjänstemän ställa frågor till USA.
Häromkvällen meddelade Vita husets biträdande pressekreterare Karine Jean-Pierre att de är villig att besvara alla typer av frågor om rapporterna om spioneri.
Kontakta USA
Hultqvist själv har inte haft några kontakter, eller försökt få kontakt, med den amerikanske försvarsministern ännu. Vi får återkomma till det, svarar han på frågan om och i så fall när han avser att göra det.
– Vi har varit i kontakt med USA från departementets sida och vi fortsätter den dialogen och vi noterar också att man från presidentadministrationen har öppnat upp för att svara på frågor.
Redan i höstas kom uppgifter ut om att avlyssning ska ha skett av svensk försvarsindustri via de kanaler som också nu är aktuella.
TT. Har du ställt frågor tidigare om det här till USA?
– När det gäller den delen så handlade ju det om spionage mot Saab.
TT: Är inte det viktigt för en försvarsminister?
– Det är viktigt men där har vi också sagt att vi återkommer när vi har sett den danska kommissionens rapport.
Vet inte vilka
– Nu fick vi nya uppgifter om att det fanns avlyssningsbitar om svenska politiker och tjänstemän i det här, säger Hultqvist.
Han säger att han inte vet vilka som har avlyssnats. Inte heller om han själv har blivit det.
– Det här var 2012 till 2014. Men det här är en principiell fråga, huvudfrågan är inte jag eller vem det gäller, det är om det har skett. Det är det som är det viktiga.