Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hultqvist hämtar styrka hos hundarna och sin Amazon '66

Peter Hultqvist intervjuas av CNN:s nyhetsankare Max Foster i Almedalen 2017.Foto: SVEN LINDWALL
Peter Hultqvist vid ett JAS 39 Gripen i Visby.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Hultqvists försvarsställning höll.

Fienden lade ned vapnen och retirerade hals över huvud.

Den gamle vapenvägraren behövde inte avlossa ett enda skott för att få dem på flykt.

Försvarsminister Peter Hultqvist är inte van att avgå – annat än när han själv vill. Han är en klassisk sossepamp, en typisk "stark man" som bara lämnar sin post om han blir uppflyttad till en högre division.

En möjligen utdöende art men ännu livskraftig i främst industrikommuner med evigt S-styre. Som hans hemort Borlänge där han var kommunalråd i 17 år innan han 2006 blev riksdagsman och 2014 försvarsminister.

Så föga oväntat tycks Peter Hultqvist rida ut stormen kring Transportstyrelsens IT-skandal. Precis som så många gånger förr när han krossat oppositionen, både inom och utom partiet, hemma i Borlänge. Den här gången ger ju motståndarna till och med upp utan strid.

"Kommunalråd mitt politiska mål"

Peter Hultqvist var egentligen rätt nöjd med att styra och ställa som han ville hemma i Borlänge. Men uppvuxen i Rörelsen vet han att man tackar "ja" när partiet kallar till större uppgifter.

– Min politiska horisont var kommunalråd i Borlänge. Ett uppdrag jag verkligen kände starkt för. Det var mitt politiska mål för att vara med och bygga ett bra samhälle i Borlänge, säger han till SR:s P4 Extra.

– Sedan kom jag till riksdagen, det var inte planerat från början. Ibland inträffar händelser som gör att livet tar en annan vändning, säger han.

Peter Hultqvist, 58,  är fast förankrad i hembygden. Han är uppvuxen i Åselby i Borlänge. Han har en krämgul Volvo Amazon från 1966, han är entusiastisk radioamatör och han ägnar stor tid åt sina tre hundar. Och han gillar Elvis Presley.

Peter Hultqvist.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åker hem varje veckoslut

Som försvarsminister rör sig Hultqvist numera hemtamt i Washington och Bryssel, där hans insatser för ett starkare svenskt försvar noteras med uppskattning. Han är också känd i Moskva, dock mindre populär där. 

Men det är i Dalarna och Borlänge han känner sig hemma. Dit återvänder han varje veckoslut för att ladda batterierna.

– Det är ändå hemma i Borlänge jag trivs bäst. Stockholm är jobb för mig. Jag åker hem i stort sett varje helg, säger Peter Hultqvist till Dalarnas Tidningar. 

–Det är bra för mig att komma ifrån "stimmet". Att komma hem och ta tag i de små familjära praktikaliteterna och rå om sig själv, familjen och hundarna är viktigt för mig, säger han.

Skrev om "Röde Börje"

Hultqvist lyckas dock tygla sin hemlängtan. Till skillnad från en av sina företrädare, Börje Andersson, som också han var S-märkt "stark man" i Borlänge innan han 1982 blev försvarsminister. "Röde Börje" höll bara ut två månader på försvarsdepartementet. Sedan åkte han hem för att han vantrivdes i storstaden.

Peter Hultqvist har berättat att han ofta träffade sin företrädare och påverkades mycket av dennes politiska ledarstil. Som ung reporter på den lokala S-tidningen Dala-Demokraten skrev Hultqvist artikeln om Börje Anderssons första dag som försvarsminister.

– Det är en ödets ironi att jag många många år senare går in i samma roll på samma departement, säger han till tidningen.

Hultqvist, 58,  klarar det tuffa politiska livet i Stockholm och världens huvudstäder med hjälp av de många besöken hemma . Han framträder som en trygg dalkarl som på landskapets karakteristiska tungomål lägger ut texten om försvars- och världspolitiken.

Peter Hultqvist.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre hundar

 I många intervjuer framhåller han sina hundar som ett viktigt inslag i livet. Han har en newfoundland, en labrador och en flatcoated retriever.

– Har man tre hundar kan man inte undgå att tänka på dem och umgås med dem. De pockar på ens uppmärksamhet och aktivitet. Jag tycker att hundar är väldigt fina djur som jag tycker mycket om, säger han till Aftonbladet.

Ett annat av Hultqvists stora fritidsintressen är amatörradio, en hobby han odlat sedan sin ungdom. När han kom med i regeringen 2014 löd rubriken så här på Föreningen Sveriges Sändaramatörers hemsida:

"SM4HCF Sveriges nye försvarsminister"

SM4HCF är Peter Hultqvists anropssignal i amatörradiovärlden sedan 1975. Därav den kryptiska formuleringen.

Entusiastisk radioamatör

"Amatörradion är en fantastisk hobby som innebär radiokommunikation med hela världen. Jag har alltid varit intresserad av radiokommunikation. Sedan 1975 har jag amatörradiocertifikat med signalen SM 4 HCF.  Varje vecka blir det ett antal kontakter med radioamatörer i andra delar av världen", skriver Hultqvist själv i en presentation.

Som försvarsminister passar han på att öva radiotelegrafi när han är ute på besök på förbanden. Vid ett besök i Karlsborg förra året hade han avtalat att få avlägga arméns telegrafiprov.

Första provet misslyckades för att han stördes av sin mobiltelefon. Försvarsministern åkte hem och övade – och vid nästa besök klarade han provet.

"Det här vill jag göra om”, tyckte Peter. Det beviljades utan prut, och Peter åkte hem och tränade telegrafi. Vid nästa besök på regementet stod ett nytt telegrafiprov på agendan, den här gången utan störande mobiltelefon och med livvakten posterad utanför dörren till telegrafisalen", skriver Amatörradionyheterna. 

Hans amatörradioerfarenheter från kalla kriget kan ha präglat honom som försvarsminister, enligt nyhetsmagasinet Fokus. Som 17-åring satt Hultqvist och lyssnade till propagandasändningar från Moskva och Östberlin – och det lärde honom redan då att känna igen falsk information.

"Även om tekniken har förändrats, så är metoderna likadana nu. Falsk information från Ryssland i dag har samma språk som KGB använde då. Han känner igen berättelserna, och hur de är tillskruvade. I alla fall är det så de som försvarar honom förklarar det", skriver Fokus.

Vapenvägrade som pacifist

Men det var långt ifrån självklart att Peter Hultqvist skulle bli försvarspolitiker, först som ordförande i riksdagens försvarsutskott och sedan som minister. Under värnplikten vägrade han vapen som pacifist och fick i stället expeditionstjänst inom Kriminalvården.

Hultqvist ryckte 1978 in som skyttesoldat på Dalregementet. Men redan efter 57 dagar sökte han vapenfri tjänst. När han blev försvarsminister 2014 ville han inte kännas vid att han skulle ha vägrat vapen av samvetsskäl. Han svarade undvikande i flera medier, beskrev orsaken som en tvist med befälen och sade till Expressen:

– Det handlade inte om någon pacifism.

Svenska Dagbladet granskade senare omständigheterna kring hans ansökan och fann att han skrivit under en försäkran om att bruket av vapen var oförenligt med hans personliga övertygelse. Peter Hultqvist ville inte kommentera den uppgiften.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.