Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hultqvist räddad av alliansens splittring

Peter Hultqvist har hotats av misstroendeförklaring Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Annie Lööf vill inte gå vidare med hotet Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inte heller Jan Björklund (L) Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Ebba Busch Thor. Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiledarna i alliansen. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Under torsdagskvällen läste Jessica Polfjärd, M, upp yrkandet i riksdagens kammare. Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Alliansens splittring blir försvarsminister Peter Hultqvists, S, räddning. 

C och L backade medan KD och M står fast vid sitt besked om att väcka en misstroendeomröstning mot Hultqvist

Samtidigt har Moderaterna bestämt sig för att lägga ner sina röster i i fredagens omröstning om misstroende mot statsministern. 

Allianspartierna möttes, enligt DN under torsdagen för att diskutera om de skulle gå vidare med ett misstroendevotum mot Peter Hultqvist eller inte.  Tidigare har alliansen varit tydliga med att de ska komma med ett gemensamt besked i frågan. 

Men senare under dagen stod det klart att splittringen inom alliansen var ett faktum då C och L backade medan KD och M står fast vid sitt besked om att väcka en misstroendeomröstning mot Hultqvist.

Annie Lööf meddelade på Twitter

På Twitter skrev Centerledaren Annie Lööf att man inte kommer rösta för en misstroendevotering mot Hultqvist. Kort därefter mötte hon medierna. 

– Det är klart att det är olyckligt att vi inte landat i samma slutsats, och det är därför vi diskuterat detta i ett antal veckor. Nu är det viktigt att KU får fortsätta sin granskning om vad statsministern visste och vad som hände hösten 2015. KU:s granskning kommer fortsätta under året, säger Annie Lööf. 

Om alliansens fortsatta samarbete säger hon till en samlad mediekår: 

– Låt oss komma ihåg att det här handlar om en missförtroendeförklaring. Detta handlar om en enskild fråga, säger hon. 

Annie Lööf säger också att hon vill se ljuset riktas mot Löfven. På frågan om det är ett sätt för alliansen att enas i en fråga där ni är splittrade svarar hon:

– Vi har gjort olika bedömningar i våra partier. Det finns fler frågor som behöver besvaras. Det här är frågor som vi fortsättningsvis kommer ställa frågor kring. Vad har statsministern vetat, är det så att han mörklägger något och i vilken omfattning hade man tänkt att informera riksdagen. 

 

Jan Björklund går inte vidare

Strax därpå, klockan 16.15, kallade Liberalerna till pressträff för att meddela hur man skulle agera.

– Vi är fyra partier och vi gör olika bedömningar ibland, det påverkar inte möjligheterna att styra Sverige om vi skulle vinna val. Vinner vi valet bildar vi regering, säger Björklund på presskonferensen.

Även Liberalerna meddelade att man inte kommer att gå vidare med misstroendet mot Hultqvist. 

– Vi menar att det har tillkommit nya uppgifter som ska gå in i en KU granskning, från liberalernas sida kommer vi inte att gå vidare med ett misstroende, säger Björklund.

https://twitter.com/bjorklundjan/status/908326347776327681

KD och M går vidare

KD fullföljer dock misstroendet mot Hultqvist, trots att de utan C och L inte når en majoritet i riksdagen. 

– Det är klart att jag beklagar det men vi kommer vara överens i politiken framåt. Det allvarligaste i det här är att Peter Hultqvist tycks sitta kvar. Vi håller fast vid vårt ord och anser att läget inte förändrats. Tyvärr är vi inte tillräckligt många för att själva väcka detta men vi förutsätter att det kommer att väckas och vi kommer att stödja det. Jag förutsätter att vi inte kommer vara ensamma som alliansparti att väcka detta, säger Ebba Bush Thor. 

Även Moderaterna meddelade senare på torsdagen att man går vidare med misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist. 

Moderaterna meddelade under torsdagseftermiddagen att de inte uteslöt att rikta misstroende mot statsminister Stefan Löfven. 

Men senare under kvällen enades man om att lägga ner sina röster i fredagens omröstning om misstroende mot statsministern. 

Det betyder att de inte stöder misstroendet vilket innebär att det besked som partiet gav tidigare i veckan, när SD begärde omröstningen, kvarstår.

– Vi avstår i morgon, säger Jessika Polfjärd till TT efter avslutad diskussion i riksdagsgruppen.

Hon menar dock att det finns skäl att hålla frågan vid liv och efterfrågar svar från statsministern. Enligt Polfjärd kan M  återkomma i ett senare skede med en begäran om misstroende mot Löfven.

Peter Hultqvist: "Känns naturligtvis bra"

Även Peter Hultqvist mötte medierna under torsdagen. Försvarsminister Peter Hultqvist, S, var mitt i en debatt i kammaren när beskedet om alliansens splittring kom. Och det var ministerkollegan Karolina Skog, MP, som berättade först. 

– Det känns naturligtvis bra. Jag fick reda på det efter debatten i riksdagen i dag. Då kom Karolina Skog och sa att jag hade klarat mig. Jag förstod först inte vad hon menade. Det är klart att det känns skönt att få den här typen av besked. Jag har valt att stå upp i den här processen som inte varit motiverad. Det har gått för långt och man har satt ribban för misstroende för lågt, säger han.

Peter Hultqvist säger också:

– Jag känner att det är viktigt och förtroendeingivande att fortsätta som försvarsminister. Jag kommer fortsätta att göra så bra arbete som möjligt. 

– Jag kände redan från början att vi hade gjort vad vi hade kunnat på departementet. Jag hade kännedom om informationsvägarna när det gäller säkerhetsrelaterad information inom regeringskansliet och hur den här typen av information överförs till statsrådsberedningen. Därför utgick jag att informationen hade nått till statsrådsberedningen.

– Nu gäller det att jobba vidare. Jag har sagt hela tiden att jag tänker, oavsett hur det blir, fortsätta i poltiken. Jag tänker kandidera i nästa riksdagsval. Jag tänker inte retirera. Jag har känt förtroende i vårt parti och känner förtroende. Jag är väldigt glad för statsministerns förtroende. 

Försvåras försvarssamarbetet med alliansen framöver?

– Det hoppas jag verkligen inte. Vi har kunnat diskutera på ett sakligt sätt. 

Jimmie Åkesson påminner om misstroende mot Löfven

Beslutet från Liberalerna och Centerpartiet har väckt reaktioner från den politiska motståndarsidan. 

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver på Twitter:

"Oj, vilken röra hos de borgerliga. Vi får något gjort i stället, för välfärden, jämlikheten och de som har det tufft i dagens Sverige."

https://twitter.com/jsjostedt/status/908339175065341952

SD:s partiledare Jimmie Åkesson skriver på Twitter och påminner om SD:s misstroendevotering mot Stefan Löfven på fredag klockan 09.

"I morgon kl. 9 har riksdagen chansen att rösta bort Stefan Löfven. Då visar det sig vilka partier som tillhör den verkliga oppositionen."

Han kommenterar alliansens splittring gällande misstroendeförklaring mot Hultqvist:

– Jag hade faktiskt, om jag ska vara ärlig, inte förväntat mig något annat. L och inte minst C sökte en exit från det och det har man nu lyckats med genom svepskäl. Jag delar inte den uppfattningen. Det har kommit fram massa ny information i KU men det förändrar inte synen om hur Hultqvist agerat när det gäller att informera statsministern och där menar vi att han brustit. 

– Vi har fokus på statsministern i morgon så får vi se hur vi gör sedan. Vi kommer se till att det blir en omröstning om Hultqvist. Frågan är om det är vi som lägger fram det eller någon annan. Men vi är beredda att göra det om det behövs. 

https://twitter.com/jimmieakesson/status/908339023026049024

Peter Hultqvist sa tidigare på torsdagen

När Expressen träffade försvarsminister Peter Hultqvist tidigare på torsdagen upprepade han den förklaringen som regeringen lämnat till KU - att försvarsministern förutsatte att statsrådsberedningen fått information om IT-problemen på Transportstyrelsen. 

- Jag har den kännedomen. Jag vet hur gångarna ser ut för att vidarebefordra sekretessbelagd information till statsrådsberedningen.

Hade du inte önskat i efterhand att du lämnat över informationen till statsrådsberedningen?

– Det var infrastrukturministern som var ansvarig för Transportstyrelsen och det var den ministern som också hade det direkta informationsansvaret till statsministern. Sen hade inrikesministern ansvar för Säpo som var övervakningsmyndighet till Transportstyrelsen. Vår andel var att säkra upp att det hade vidtagits åtgärder och det hade de redan gjort innan jag fick informationen och jag försäkrade mig om att det sker en uppföljning. Samtidigt visste jag att säkerhetsrelaterad information av ett särskilt slag finns en ordning för hur det ska vidarebefordras till statsrådsberedningen.

Hur ser du på statsministerns ansvar i det hela? Han ansvarar för att kommunikationen ska fungera?  

- Jag värderar inte den typen av frågor. Nu gäller det ett konkret ärende, vad vi gjort och inte gjort på vårt departement. Vi har gjort det man ska göra.

För väljarna kan det framstå som lite rörigt och som att olika personer skyller på varandra. Hur förklarar du att det ändå blivit så här? 

– Jag skyller inte på någon. Jag redovisar bara vad vi gjort och hur det fungerar. Det jag kan säga är det jag sagt tidigare. 

Transportstyrelsen gjorde avsteg från IT-säkerheten redan sommaren 2014, enligt DN. Nu har även den ställföreträdande generaldirektören avgått. Hur ser du på den här informationen?  

- Det är något man också borde titta på när KU ska granska ska granska detta och se på den förra regeringens ansvarsförhållanden i de här sammanhangen. Jag förutsätter att om man vill göra en allomfattande granskning så borde man också titta på det.

KU:s granskning av Transportstyrelsen ser inte ut att bli klar förrän nästa sommar, hur tror du att det kan påverka valrörelsen?

– Det har jag ingen uppfattning om. Det är lång tid fram till dess.  

 

K-G Bergström: "Kan diskuteras hur klokt det var"

Trots att KU-utredningen runt Transportstyrelsen inte är färdig valde alliansen att rikta misstroende mot tre ministrar. 

Expressens politiske kommentator K-G Bergström menar att det ändå hade framstått som en framgång för alliansen efter Löfvens regeringsombildning, där två ministrar avgick.

– Det kan diskuteras hur klokt det var att dra in alla tre ministrar på en gång, eller när de andra avgått att stå kvar med misstroendet mot den tredje. En liknande situation uppstod när alliansen riktade misstroende i samband med regeringens tre föreslagna skattehöjningar. När regeringen sedan drog tillbaka två av dessa, men behöll en tredje, var alliansen nöjda. Hade de gjort samma sak nu hade det ändå framstått som en viss framgång, säger Bergström i Expressen TV.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!