Peter Hultqvist försvarar sig efter avslöjandet om att han fått en lägenhet av en militärhögskolans stiftelse. Foto: Sven LindwallPeter Hultqvist försvarar sig efter avslöjandet om att han fått en lägenhet av en militärhögskolans stiftelse. Foto: Sven Lindwall
Peter Hultqvist försvarar sig efter avslöjandet om att han fått en lägenhet av en militärhögskolans stiftelse. Foto: Sven Lindwall
I ett brev till Svenska Dagbladet. Foto: Från socialdemokraterna DalarnasI ett brev till Svenska Dagbladet. Foto: Från socialdemokraterna Dalarnas
I ett brev till Svenska Dagbladet.  Foto: Från socialdemokraterna Dalarnas

Hultqvists försvar
efter avslöjandet

Publicerad

Ord står mot ord efter Svenska Dagbladets avslöjande att Peter Hultqvist, S, hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse.

Försvarsministern går till motangrepp mot tidningen på flera punkter och ilsknade till efter att en av tidningens reportrar sms:at hans mobil.

"Jag hyr mitt boende i enlighet med de regler och bestämmelser som finns..." skriver Hultqvist i ett brev till SvD.

Under tisdagskvällen avslöjade Svenska Dagbladet att Peter Hultqvist, S, hyr en övernattningslägenhet i Stockholms innerstad av Militärhögskolans bostadsstiftelse med kopplingar till Försvarsmakten.

Avslöjandet tog en oväntad vänding när försvarsministern under onsdagen gick till motangrepp mot tidningen i ett brev.

Socialdemokraterna i Dalarna har offentliggjort brevet där Hultqvist protesterar mot uppgiften att han hyr bostaden i strid mot reglerna samt att han ska ha "fått" lägenheten.

"Ni skriver i tidningen att jag har fått en lägenhet av en militär stiftelse. Lägenheten tillhandahålls mot betalning. Jag har således inte fått en lägenhet utan hyr efter ansökan till stiftelsens bostadsförmedling lägenheten enligt gängse former med det enda undantaget att jag i samband med tillträdet avsade mig besittningsrätten till lägenheten."

Försvarsministern är också kritisk till tidningens bildpublicering - en bild som visar det hus lägenheten ligger i.

"Den reporter hos er som kontaktade mig för att fråga om min bostadssituation fick besked om att Säkerhetspolisen har bedömt att uppgifterna kring mitt boende inte bör göras publika. Ändå sände ni ut en fotograf för att ta bilder som klargör var jag bor", skriver han och fortsätter:

"I Sverige har två statsråd mördats i modern tid. Säkerhetshotet mot folkvalda och demokratiska institutioner bedöms i dag som högt, relativt tidigare hotbilder."

Fick sms från SvD-reporter

I brevet skriver Hultqvist också:

"Jag vill dessutom att du förklarar syftet med det sms som en SvD-reporter skickade till min privata telefon i morse med innehållet: 'Fin balkong. Kvällssol?"

Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén svarade Hultqvists i ett mejl under onsdagen och protesterade mot anklagelserna.

"Sammantaget vill jag påpeka att Svd inte har påstått att något brott ha begåtts, däremot uttrycker flera som vi intervjuat att det kan finnas problem att försvarsministern får ett hyreskontrakt av en stiftelse som står Försvarsmakten så nära", skriver han.

När det gäller reporterns sms till försvarsministern skriver Karén i en kommentar till Expressen att reportern är "djupt ångerfull" och trott att ministern skulle uppfatta den skämtsamma tonen.

"Självklart förstår han nu att det var omdömeslöst och oprofessionellt. Både reportern och jag vill därför be Peter Hultqvist om ursäkt för den olyckliga formuleringen."

Riksenheten mot korruption gjorde under onsdagen bedömningen att inte öppna en förundersökning om mutbrott till skillnad från fallet med utrikesminister Margot Wallström som hyrde av fackförbundet Kommunal.

Stefan Löfven, S, har fått nog av uppmärksamheten kring sina ministrars lägenheter och öppnar nu för att låta ministrar hyra lägenheter på samma sätt som riksdagsledamöterna.

– Nu får det vara sluttjollrat, sa statsministern.

– Om ingen annan har uttryckt att det finns något fel begånget varför ska jag göra det då? Jag tycker att det börjar bli tjafsigt nu med detta. Det är klart att vi ska ha en ordning där det är schyst och korrekt, vilket det är i det här fallet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag