Anders Ygeman och Peter Hultqvist mötte tillsammans med Sveriges överbefälhavare pressen efter dådet i Bryssel. Foto: Sven LindwallAnders Ygeman och Peter Hultqvist mötte tillsammans med Sveriges överbefälhavare pressen efter dådet i Bryssel. Foto: Sven Lindwall
Anders Ygeman och Peter Hultqvist mötte tillsammans med Sveriges överbefälhavare pressen efter dådet i Bryssel. Foto: Sven Lindwall
"Vi är inne i en situation där vi måste ta reda på så mycket som möjligt om vad som hänt. Finns det länkar till Sverige?", säger Peter Hultqvist. Foto: Sven Lindwall"Vi är inne i en situation där vi måste ta reda på så mycket som möjligt om vad som hänt. Finns det länkar till Sverige?", säger Peter Hultqvist. Foto: Sven Lindwall

"Vi är inne i en situation där vi måste ta reda på så mycket som möjligt om vad som hänt. Finns det länkar till Sverige?", säger Peter Hultqvist.

 Foto: Sven Lindwall
Det är för tidigt att säga om Sverige kommer att vidta några åtgärder med anledning av det inträffade, säger försvarsministern. Foto: Laurent Dubrule / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNDet är för tidigt att säga om Sverige kommer att vidta några åtgärder med anledning av det inträffade, säger försvarsministern. Foto: Laurent Dubrule / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det är för tidigt att säga om Sverige kommer att vidta några åtgärder med anledning av det inträffade, säger försvarsministern.  Foto: Laurent Dubrule / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hultqvist: "Finns det länkar till Sverige?"

Publicerad

Tillsammans med ÖB mötte inrikesminister Anders Ygeman, S, och Peter Hultqvist, S, pressen efter händelserna i Bryssel.

Nu undersöker man om det finns en koppling till Sverige.

– Vi är inne i en situation där vi måste ta reda på så mycket som möjligt om vad som hänt. Finns det länkar till Sverige? säger försvarsminister Peter Hultqvist, S.

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, säger att man tar reda på om det finns koppling till Sverige.

– Det är en oerhört allvarlig situation. Det är ett angrepp på ett fritt demokratiskt, öppet samhälle. Det är oacceptabelt. VI är inne i en situation där vi måste ta reda på så mycket som möjligt om vad som hänt. Finns det länkar till Sverige?

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, säger att man tar reda på om det finns koppling till Sverige.

– Det är en oerhört allvarlig situation. Det är ett angrepp på ett fritt demokratiskt, öppet samhälle. Det är oacceptabelt. Vi är inne i en situation där vi måste ta reda på så mycket som möjligt om vad som hänt. Finns det länkar till Sverige? Finns det svenskar som är drabbade? Hur bygger vi en säkerhet i Europa? säger Hultqvist.

Finns det något som pekar på en koppling till Sverige?

– Det kan jag inte gå in på. Det är en sak som vi undersöker.

Har Belgien bett om hjälp?

– Jag tror att det kommer att tas kontakter mellan olika länder i Europa och även med Belgien bara situationen får klarna lite.

 

LÄS MER: Direktrapportering om händelserna i Bryssel

 

Det är för tidigt att säga om Sverige kommer att vidta några åtgärder med anledning av det inträffade, säger försvarsministern.

Vad vet vi om eventuella skadade svenskar i Bryssel?

– Det är för tidigt att säga. Det är en sak vi undersöker.

Ygeman: "Återigen möts vi av krig och terror"

Inrikesminister Anders Ygeman, S.

– Återigen möts vi av krig och terror som riktar sig mot demokrati och öppenhet i Europa. Tankarna går naturligtvis till de drabbade och deras familjer och alla de som oroar sig för att en nära anhörig ska vara drabbad av attentaten.

Vad gör Sverige?

– Det första vi gör är att utesluta eller hitta eventuella offer i terrorattentaten. Det andra vi gör är att leta efter länkar till Sverige eller utesluta den typen av länkar. Det är för tidigt att säga, vi ser fortfarande ett pågående skeende i Belgien.

Ygeman har inte nåtts av någon information om skadade svenskar och säger att man givit rådet till svenskar på plats att gå inomhus.

Var det ett misstag att sänka hotnivån i Sverige?

– Det tror jag inte det var. Det var ett välgrundat beslut. Det är ju chefen för Säkerhetspolisen som bestämmer terrorhotsnivån och så vitt jag förstått så har man än så länge inte bestämt att höja den.

Överbefälhavare Micael Bydén informerades om terrordåden i Bryssel av en nära medarbetare som kom inrusande på hans rum i morse.

"Vi har gått igenom var vi har personal och kontrollerat att ingen har farit illa. Nu är det en nära dialog och samverkan med andra myndigheter. Vi kommer att göra vad vi kan för att stödja, och se över våra egna rutiner."

Den svenska Försvarsmakten har ett drygt tiotal officerare stationerade i Bryssel. Ingen har skadats i morgonens terrorattentat, uppger Försvarsmakten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag