Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hultqvist fick lägenhet av militär stiftelse

Avtalet mellan försvarsministern och Militärhögskolan bostadsstiftelse, MHS Bostäder, bekräftas genom en ansökan till hyresnämnden i Stockholm om att avstå från besittningsrätt.
Foto: Sven Lindwall
Avtalet mellan försvarsministern och Militärhögskolan bostadsstiftelse, MHS Bostäder, bekräftas genom en ansökan till hyresnämnden i Stockholm om att avstå från besittningsrätt. Den är undertecknad av Hultqvist själv och Susanne Stenman, chef för bostadsförmedlingen vid MHS Bostäders kansli i november 2014, enligt SvD.
Foto: Sven Lindwall

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, fick ett hyreskontrakt i den militära stiftelsen MHS Bostäder på Östermalm, skriver Svenska Dagbladet.

MHS Bostäder har en mycket nära koppling till Försvarsmakten och ska endast ge bostäder till elever och anställda vid försvarshögskolorna.

– Av säkerhetsskäl kan jag inte lämna ut namnet på hyresvärden, jag kan varken bekräfta eller dementera de uppgifterna, säger Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo.

Det var efter valet 2014 då Peter Hultqvist utsågs till statsråd som han fick möjligheten att bosätta sig i en lägenhet som Militärhögskolans bostadsstiftelse, MHS-bostäder står bakom.

Innan dess hade försvarsministern, som privat bor i Borlänge, haft en lägenhet via Riksdagsförvaltningen.

Rektorn vid Militär- och försvarshögskolorna, Claes Tornberg, vill inte kommentera Svenska Dagbladets uppgifter utan menar att de inte lämnar ut namn på någon som bor i deras lägenheter.

– Vi har en mycket hård policy att vi överhuvudtaget aldrig lämnar ut namn på någon som bor i våra lägenheter, säger stiftelsens ordförande, Claes Tornberg, tidigare konteramiral och chef för Kustflottan och rektor vid Militär- och Försvarshögskolorna till SvD.

Avtalet mellan försvarsministern och MHS Bostäder, bekräftas däremot genom en ansökan till hyresnämnden i Stockholm om att avstå från besittningsrätt. Den är undertecknad av Hultqvist själv och Susanne Stenman, chef för bostadsförmedlingen vid MHS Bostäders kansli i november 2014, enligt SvD.

Kontraktet gäller tills vidare från den 1 januari 2015 och högst i fyra år. Men det finns ingenting som säger att försvarsministern måste flytta ut om han skulle lämna regeringen innan dess.

Hävdar dispens

MHS Bostäder har enligt SvD en mycket nära koppling till Försvarsmakten. Styrelsen utses bland annat av Överbefälhavaren och av stadgarna som tidningen har tagit del av framgår det att hyresgästerna antas och sägs upp av styrelsen. Riksrevisionen har även tidigare riktat kritik mot Försvarsmakten och hävdat att de har bristande kontroll av stiftelsen.

För fyra år sedan gjorde stiftelsen en ändring av stadgarna vilket ledde till att bostäderna i första hand skulle avses för elever vid Försvarshögskolor och i andrahand för försvarsanställda. Men ett undantag har alltså gjorts för försvarsminister Peter Hultqvist.

– Vi har ett tillägg av länsstyrelsen att i mån av plats upplåta lägenheter för regeringskansli och statstjänstemän. Vi har fått den här dispensen, säger stiftelsens ordförande Claes Tornberg till SvD.

Länsstyrelsen i Stockholm avvisar dock den tolkningen och menar att ingen dispens har lämnats in.

Kan varken bekräfta eller dementera

Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo menar att försvarsministern har ordnat sitt boende själv och det inte finns något beroende till den som han hyr lägenhet av.

– Av säkerhetsskäl kan jag inte lämna ut namnet på hyresvärden, jag kan varken bekräfta eller dementera de uppgifterna, säger hon, och fortsätter:

– I hyresvärdens stadgar står det att styrelsen är oberoende från försvarsmyndigheterna och att det är länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för hyresvärden, det är den enda kommentar jag har.

Kan du kommentera uppgifterna om att han ska ha gått föra i kön?

– Nej eftersom jag inte kan kommentera hyresvärdens namn så kan jag inte berätta om hur det går till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.