Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jens Stoltenberg kallar till extrainsatt Nato-möte

Högste ledarens rådgivare i CNN: ”USA startade kriget”.
Nato-chefen Jens Stoltenberg.Foto: SVEN LINDWALL
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Protester i Irak på lördagen efter att Qassem Soleimani dödats av USA.Foto: KHALID MOHAMMED / AP TT NYHETSBYRÅN

Sveriges insats i Irak är på paus efter USA:s drönarattack i landet. Den svenska regeringen följer utvecklingen noga, men i dagsläget finns inget beslut om att skicka hem svensk personal.

– Personalens säkerhet är högsta prioritet, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

Samtidigt manar utrikesminister Ann Linde till ett fortsatt samarbete i kampen mot IS.

– Behovet av internationellt samarbete kvarstår för att bekämpa Daesh, säger hon till SVT.

På söndagen har också Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, kallat in till ett blixtmöte om situationen, rapporterar NTB.

Den svenska Försvarsmaktens förhoppning, och plan, är att kunna återuppta och fortsätta med den verksamhet man bedriver i Irak.

– Vi befinner oss i Irak på inbjudan av Iraks regering och vår bedömning är att det finns ett fortsatt behov av en insats mot Daesh (IS), säger försvarsminister Peter Hultqvist till TT.

På plats i Irak från Sverige finns bland annat militär personal och personal från Folke Bernadotte Akademien. Utöver att utbilda och träna irakiska försvarsstyrkor – i syfte att de ska kunna stå emot terrorrörelsen IS – ingår även krishantering och humanitära åtgärder i uppdraget.

Peter Hultqvist: ”Vi har en planering för detta”

– Vårt huvudalternativ är att fortsätta enligt det mandat vi har i dag. Om det sedan blir nya förutsättningar som innebär att vi ska dra oss tillbaka, och det gäller ju inte bara Sverige utan även koalitionen, så får vi se vad det är för förutsättningar. Vi har en planering för detta, säger han.

TT: Hur allvarligt är läget i och med de senaste dagarnas händelseutveckling?

– Det är klart att det är en svår situation, en komplex situation och en situation som är oförutsägbar på många sätt. Det är klart att det är ett säkerhetsläge som är förvärrat, säger Peter Hultqvist.

Ann Linde: ”Sveriges regering avvaktar”

Utrikesminister Ann Linde (S) har också kommenterat det spända läget i Irak under en intervju med SVT. Där manar ministern till ett fortsatt samarbete i kampen mot IS.

– Den svenska närvaron i Irak grundar sig på en inbjudan från Iraks regering. Sveriges regering avvaktar en officiell kommunikation från Irak för att bättre förstå innebörden av beslutet i parlamentet. Behovet av internationellt samarbete kvarstår för att bekämpa Daesh (IS, reds anm.) som på nytt blivit allt mer aktivt under de senaste månaderna i Irak, säger Ann Linde i en kommentar till SVT.

Nato håller möte

Enligt den norska nyhetsbyrån NTB har Nato:s generalsekreterare, Jens Stoltenberg, kallat in till ett blixtmöte på måndagen. Syftet är att diskutera situationen i Mellanöstern efter USA:s flygangrepp som dödade den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani.

En talesperson för Nato säger till nyhetsbyrån DPA att mötet kommer att hållas på ambassadörsnivå.

Det här var Qassem Soleimani

Generalen dödades i en drönarattack i Bagdad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.