Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hultqvist: Därför är ny myndighet för psykologiskt försvar viktig

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).Foto: LARS SCHRÖDER/TT
Försvarsministern oroas av att uppgifter i svenska medier plockas upp och utnyttjas för desinformation.Foto: Colourbox

Sverige behöver en myndighet för psykologiskt försvar.

Det anser försvarsminister Peter Hultqvist (S) enligt Ekot.

Orsaken är att uppgifter i svenska medier plockas upp och utnyttjas för bland annat rysk desinformation.

Statsminister Stefan Löfven sade i januari 2018 att Sverige ska få en myndighet för psykologiskt försvar. Det är förre säkerhetspolischefen Anders Danielsson som utreder den nya myndigheten. Utredningen ska presentera sina slutsatser i maj nästa år och den nya myndigheten är tänkt att vara på plats 2022.

Peter Hultqvist menar att medierna behöver rustas bättre för en krissituation i stil med om exempelvis Sverige skulle angripas.

– Jag ser ju hur läget ser ut i dag där oerhört mycket aktivitet pågår i sociala medier och i andra sammanhang som används i vissa syften för att komma åt oss och splittra samhällen. Och det är ju bara en försmak av vad det kan bli i en reell krissituation, säger Peter Hultqvist till SR.

Peter Hultqvist: ”Jag tror det är viktigt”

Försvarsministern välkomnar därför en ny myndighet för psykologiskt försvar.

– Jag tror det är viktigt att vi får en myndighet för psykologiskt försvar i Sverige där man kan ha en direkt kanal där man från statsmakten ger information om att det är det här som gäller i olika lägen och som folk kan känna att de kan lita på. Men här gäller också att medierna är förberedd på en sån situation så att man inte hamnar i ett läge där man kan utnyttjas av fientliga krafters syfte, säger Peter Hultqvist till Ekot.

LÄS MER:

Tidigare Säpochef ska utreda ny myndighet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.