Försvarsministern Peter Hultqvist säger nu till Ekot att IT-läckan kanske borde ha tagits upp på dessa möten. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNFörsvarsministern Peter Hultqvist säger nu till Ekot att IT-läckan kanske borde ha tagits upp på dessa möten. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsministern Peter Hultqvist säger nu till Ekot att IT-läckan kanske borde ha tagits upp på dessa möten.  Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Man kan alltid vara efterklok i de här sammanhangen, säger Peter Hultqvist till Ekot. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES– Man kan alltid vara efterklok i de här sammanhangen, säger Peter Hultqvist till Ekot. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
– Man kan alltid vara efterklok i de här sammanhangen, säger Peter Hultqvist till Ekot. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Foto: LIBERTAD MANCINI/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: LIBERTAD MANCINI/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: LIBERTAD MANCINI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hultqvist: Borde ha informerat säkerhetspolitiska rådet

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, menar att han i efterhand kanske borde ha tagit upp Transportstyrelsens IT-läcka i det säkerhetspolitiska rådet.

Samtidigt uttalar nu Magdalena Andersson sitt stöd för sin partikollega. 

– Jag har oerhört svårt att se vad det finns för saklig kritik i att väcka misstroendevotum mot Peter Hultqvist, säger finansministern till DN.

På torsdagen meddelade Löfven sin regeringsombildning, där både Anna Johansson och Anders Ygeman lämnar sina poster. Men Peter Hultqvist – som också omgärdats av hot om misstroende – sitter kvar som försvarsminister.

Alliansen fortsätter på linjen att rikta misstroendevotum mot försvarsministern, efter nyheten om att han haft kännedom om Transportstyrelsens IT-läcka i nästan ett år innan statsminister Stefan Löfven.

Peter Hultqvist säger att han inte tycker att han hade gjort något fel, men menar att det ändå är bra att konstitutionsutskottet utreder – eftersom det kommer att visa just detta.

Stöttas av Magdalena Andersson

Han stöttas nu av finansminister Magdalena Andersson, som menar att misstroendehotet är oseriöst.

– Jag delar naturligtvis statsministerns uppfattning om att det är ett oseriöst spel som de borgerliga partierna ägnat sig åt och jag har oerhört svårt att se vad det finns för saklig kritik i att väcka misstroendevotum mot Peter Hultqvist, säger Magdalena Andersson i en intervju med DN.

– Det är ju upp till varje riksdagsledamot nu att ta ställning till om man verkligen tycker det finns någon sådan grund, eller om det bara handlar om politiskt spel, fortsätter hon.

Hultqvist: "Kanske borde ha diskuterats"

Samtidigt får Hultqvist kritik för att inte ha tagit upp händelsen på det säkerhetspolitiska rådet, som är inrättades av Stefan Löfven för tre år sedan, och som har sammanträtt ungefär en gång i månaden för att diskutera frågor som rör Sveriges rikes säkerhet. 

I rådet ingår förutom statsministern och försvarsministern vice statsminister Isabella Lövin, MP, utrikesminister Margot Wallström, S, och inrikesministern, tidigare Anders Ygeman, S.

Försvarsministern säger nu till Ekot att IT-läckan kanske borde ha tagits upp på dessa möten.

– Man kan alltid vara efterklok i de här sammanhangen, svarar Peter Hultqvist i Ekot, på frågan om att hans kännedom om IT-läckan borde tagits upp i det säkerhetspolitiska rådet.

– Det kanske borde ha diskuterats i olika sammanhang, fortsätter han.

– Jag kan inte vrida klockan tillbaka... Jag spekulerar inte hur olika situationer hade kunnat vara.

Busch Thor: "Två rätt kan inte kompensera ett fel"

Liberalerna har tidigare meddelat att de kan dra tillbaka en misstroendeförklaring om försvarsministern kan bevisa att vidtagit alla möjliga åtgärder för att förhindra att känslig information läcker. 

Men Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor riktade på fredagsförmiddagen fortsatt hård kritik mot Peter Hultqvist.

"Två rätt i ett sammanhang kan inte kompensera för ett fel i en allvarlig säkerhetskris. Sitter man i Sitter man i Sveriges regering har man en skyldighet att inte bara vidta akuta åtgärder utan också försäkra sig om att grunden för en säkerhetskris åtgärdas. Frågor som rör rikets säkerhet måste hela regeringen känna ansvar för", skriver hon i ett Instagraminlägg.

Hultqvist kan tvingas lämna under rysk militärövning 

Alliansen har valt att inte rösta om misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist under sommaren utan kommer att vänta till dess att riksdagen öppnar vilket innebär att Peter Hultqvist kan tvingas lämna mitt under pågående rysk militärövning.

I september hålls nämligen den ryska militärövningen Zapad. Den genomförs delvis samtidigt som den svenska övningen Aurora i september.

Om Hultqvist tvingas lämna samtidigt som övningen pågår är det bekymmersamt, enligt en expert. 

– Jag tycker faktiskt att man kan säga att det är bekymmersamt. Svenska Aurora är inte en ren militärövning, utan det är en totalförsvarsövning där flera olika delar av samhället är inblandade, säger Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan till Aftonbladet och fortsätter:

– Dessutom, rent generellt, lever vi i en tid av ökade spänningar. Då är det olyckligt i fall vi har den här typen av inrikespolitiska strider kopplade även till försvarsministern. Det hade varit bättre om diskussionen hölls senare i höst.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag