Hultqvist åkte på tre privata resor under hösten och vintern

Här frågas Peter Hultqvist ut om sina privata resor: “Jag går inte in på några detaljer när det gäller biljetter eller andra delar i det här”.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Viking Lines färja Amorella. Bilden är tagen vi ett annat tillfälle.
Foto: VIKING LINE

Försvarsminister Peter Hultqvist gjorde tre privata resor under coronahösten och vintern 2020, enligt uppgifter till Expressen – trots regeringens och Folkhälsomyndighetens avrådan från resor. 

Den 15 dygn långa nyårsresan till Finland inleddes på Viking Lines färja Amorella. 

– Jag brukar inte redovisa olika typer av resor, säger han. 

Peter Hultqvist lämnade Stockholm och arbetsuppgifterna på försvarsdepartementet på kvällen måndagen den 28 december.

Klockan 20.00 avgick färjan Amorella till Åbo med försvarsministern ombord, enligt uppgifter till Expressen. 

Bara några timmar tidigare hade ministerkollegorna Lena Hallengren och Ibrahim Baylan på en pressträff i regeringskansliet redogjort för den nya pandemilagstiftningen. 

– Läget är fortfarande allvarligt, smittspridningen är fortfarande omfattande i hela landet, intensivvården är högt belastad och rekordmånga vårdas på sjukhus för Covid-19, sa Hallengren då – och redogjorde sen för gällande nationella restriktioner. 

På MSB:s egen sajt krisinformation.se var råden från Folkhälsomyndigheten och regeringen samtidigt tydliga:

”Försök att begränsa ditt kollektiva resande så mycket som möjligt. En transport bidrar inte i sig till smittspridning, men det finns en risk vid möten under resans gång och på resmålet. Inför kommande ledigheter och under julen är det viktigt att tänka igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra”.

Enligt Expressens uppgiftslämnare har försvarsministern – trots detta – valt att åka på minst tre privata resor under hösten och vintern. 

Peter Hultqvist besökte Finland privat

I början av oktober ska han ha besökt Finland privat och några veckor senare, i månadsskiftet oktober-november ska han ha åkt till Gotland, enligt uppgifter till Expressen.  

Nyårsresan den 28 december skulle egentligen ha avslutats den 5 januari. Då hade nämligen försvarsministern en hemresa bokad med Viking Lines fartyg Viking Grace, enligt uppgift. Men den resan avbokades. 

Sex dagar senare, i måndags, hade Peter Hultqvist ett möte med den finske försvarsministern Antti Kaikkonen utanför Helsingfors. Mötet var planerat på förhand och nämns i ett mejl som skickades från det finska försvarsdepartementet den 23 december. Då var det ännu inte bestämt exakt när mötet skulle äga rum. 

Peter Hultqvist: ”Jag har följt de restriktioner som gäller”

Expressen mötte under torsdagen försvarsministern i samband med två interpellationsdebatter i riksdagen. 

Hur kommer det sig att ni avbokade hemresan med Viking Lines färja Viking Grace på kvällen den 5 januari?

– Du, det här med försvarsministermötet, det var bokat före jul. Och jag har följt alla de regelverk som gäller i sammanhanget, både vad gäller privat och mötet med den finske försvarsministern. 

Men om du nu visste att du skulle ha ett möte med försvarsministern den 11:e, varför hade du en hemresa bokad med Viking Line den 5:e?

– Det är så här att jag inte går in på några detaljer när det gäller biljetter eller andra delar i det här. Jag hade en privat del och jag hade en offentlig del i det här sammanhanget och jag har följt de restriktioner och regelverk som gäller. 

I början av oktober gjorde försvarsministern ytterligare en privat resa till Finland och under hösten besökte han enligt uppgifterna även Gotland. På frågor om detta är svaren samma.

– Jag har följt de regelverk och de restriktioner som gäller i olika sammanhang, säger Peter Hultqvist. 

 Hur nödvändiga har de här privata resorna varit?

– Det är så att jag har följt de coronarestriktioner och annat som gäller i alla sammanhang. 


”Hultqvist åkte trots tydliga rekommendationer”

Expressens reportrar Niklas Svensson och David Baas medverkade i Expressen TV i samband med avslöjandet om Hultqvists nyårsresa på onsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.