Det var på fredagskvällen som mellan 70 och 100 maskerade personer deltog i våldsamheter i centrala Stockholm. Foto: Rosahelikopter.seDet var på fredagskvällen som mellan 70 och 100 maskerade personer deltog i våldsamheter i centrala Stockholm. Foto: Rosahelikopter.se
Det var på fredagskvällen som mellan 70 och 100 maskerade personer deltog i våldsamheter i centrala Stockholm. Foto: Rosahelikopter.se
Filmen visar en attack som skedde utanför en bar vid NK i Stockholm i går. Foto: LäsarbildFilmen visar en attack som skedde utanför en bar vid NK i Stockholm i går. Foto: Läsarbild
Filmen visar en attack som skedde utanför en bar vid NK i Stockholm i går. Foto: Läsarbild
AIK-anknutna Firman Boys pekas ut för att ha deltagit i fredagens våldsamheter.AIK-anknutna Firman Boys pekas ut för att ha deltagit i fredagens våldsamheter.
AIK-anknutna Firman Boys pekas ut för att ha deltagit i fredagens våldsamheter.
Djurgårdens fina grabbar, DFG, pekas ut för att ha deltagit i fredagens våldsamheter.Djurgårdens fina grabbar, DFG, pekas ut för att ha deltagit i fredagens våldsamheter.
Djurgårdens fina grabbar, DFG, pekas ut för att ha deltagit i fredagens våldsamheter.
Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker, Säpo. Foto: Jens L'EstradeAhn-Za Hagström, chefsanalytiker, Säpo. Foto: Jens L'Estrade

Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker, Säpo.

 Foto: Jens L'Estrade

Huliganerna blir hyllade av nazister

Publicerad

Rasister och nazister hyllar den maskerade grupp huliganer som uppmanade till att ge sig på flyktingbarn i centrala Stockholm i fredags kväll.

Expressens granskning visar att högerextrema grupper använder våldsamma supportrar för att snabbt samla större grupper för aktioner:

"I Stockholm har vissa individer också förhållandevis goda kontakter med individer i fotbollssupportermiljön i Stockholm", som det står i en Säporapport om nazister.

På fredagskvällen deltog mellan 70 och 100 maskerade män med armbindel i våldsamheterna med polisen och väktare i centrala Stockholm. I flygblad som delades ut nämndes "ensamkommande flyktingbarn" och ett hot om att "dela ut straffen de förtjänar".

Under kvällen greps en man för att ha gett en polisman ett knytnävsslag i ansiktet och för att sedan ha gjort motstånd vid gripandet. Tre personer omhändertogs också för att ha maskerat sig och högljutt ha stört ordningen. Alla släpptes sedan.

Kom uppgifter direkt

Direkt på fredagskvällen kom uppgifter om att de maskerade männen kom från våldsamma supporterkretsar, så kallade huliganfirmor.

– De uppgifterna fick vi in i går (läs i fredags, reds anm) också, att det kan röra sig om supportrar som är delaktiga i det som hände i går, säger kommenderingschef Christer Birgersson.

Bar DFG-symboler

De firmor som främst pekas ut är AIK-anknutna Firman Boys och Djurgårdens fina grabbar, DFG. På den invandringsfientliga demonstrationen på Norrmalmstorg i centrala Stockholm under lördagen syntes också personer, varav några maskerade, som bar symboler för just DFG.

Expressens granskning visar att kopplingar mellan huliganfirmor och högerextremism är återkommande och något som också fastslagits av Säpo.

I den stora utredningen efter att nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, attackerade en antirasistisk demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp i december 2013 skrev Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström en rapport där huliganinslaget bland nazisterna, främst de i Stockholm, framgick.

Säpos rapport pekade på hur nazistgrupperingen kan använda huliganer vid aktioner där de behöver vara många:

"I Stockholm har vissa aktivister också förhållandevis goda kontakter med individer i fotbollssupportermiljön, vilket innebär att numerären vid olika aktiviteter snabbt kan öka."

Hyllades av SMR

Just Svenska motståndsrörelsen fanns bland dem som hyllade fredagskvällens maskerade gäng. På SMR:s nättidning beskrevs hur "runt hundra huliganer från Firman Boys (AIK) och DFG (Djurgården) har samlats för att rensa upp bland de kriminella invandrare från Nordafrika".

En som sett en tendens med ökat inslag av politik i huligankretsar är Martin Alsiö, huliganexpert och fotbollshistoriker:

– Det finns en del tecken på att det möjligen går åt att bli mer polariserat, men det har varit relativt fritt från det i flera år.

– Det är en ganska oroande tendens, säger Alsiö.

"Från bägge håll"

På supporterpolisen i Stockholm har man också sett inslag av högerextremism i huligankretsar. Ann-Britt Furugård, förundersökningsledare på supporterpolisen, menar däremot att det rör sig om enstaka fall och att de politiska uttrycken både går åt höger och vänster:

– Det har funnits grupperingar från bägge håll i olika klubbar, både från höger och vänster, säger hon och tillägger att AIK har lutat något åt höger medan Hammarby något åt vänster.

Ovanligt att de går samman

Fenomenet att olika huliganfirmor går samman i en aktion förekommer inte ofta, enligt Furugård:

– Det är verkligen inte vanligt. Vi hörde också det innan helgen, att det ryktades om det, men då sa vi att det är väl ingen risk att de går samman utan i så fall är det väl olika grupper för sig. Det var vad vi själva sa spontant.

Från AIK:s och Djurgårdens vanliga supporterföreningar är man försiktig med att uttala sig om fredagens händelser.

– Det är individer som gör saker som inte har med Djurgården eller nåt annat att göra egentligen. Jag kan inte uttala mig om vad de gör på sin icke-Djurgården-tid, säger Viktor Adolfsson, ordförande för Djurgårdens Järnkaminerna.

Adolfsson har inte märkt av tendensen med mer politik bland supportrarna:

– Nej, vi sätter en stolthet i att ha en opolitisk läktare.

"Multikriminella"

Victor Capel, presstalesman för AIK:s Black Army, tycker att det är för tidigt att dra slutsatser innan det är klarlagt vilka som ingick i den maskerade gruppen. Samtidigt är han inte förvånad om det skulle vara huliganer:

– Huliganer i dag är multikriminella. De slåss inte bara på fotboll, säger han och tillägger:

– Är man missnöjd med saker som händer i Sverige i dag så har vi ett system för att hantera det - och det kallas demokrati. Jag tycker att det är jävligt trist att såna här saker finns överhuvudtaget.

Nordisk ungdom deltog

Under lördagens demonstration på Norrmalmstorg deltog högerextrema Nordisk Ungdom. Flera av deras aktivister syns i supporterkretsar, men talesmannen Fredrik Hagberg tror inte att någon från hans gruppering deltog i fredagens händelser.

– Det har jag svårt att tänka mig, säger han och tillägger att han samtidigt inte är förvånad över det som hände.

Finns det personer som rör sig i firmor och som också är aktiva i Nordisk Ungdom?

– Jag vet att det är många som går på Djurgårdens sida i fotboll och som går på AIK:s sida. Jag själv brukar gå ganska mycket på fotboll, på Djurgården då. Om det är någon som rör sig i huligankretsar nu, det vet jag inte, säger Hagberg.

Företrädare för Firman boys skriver i ett mejl till Expressen:

"Vi har en strikt policy sedan åratal tillbaka som säger att vi inte ger några kommentarer, intervjuer eller medverkar i reportage till vare sig journalister, forskare, studenter eller andra intressenter."

Och vidare:

"På förekommen anledning så vill vi dock understryka att Firman Boys är en opolitisk organisation utan någon politisk agenda eller intresse."

Expressen har förgäves sökt DFG.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag