Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hugo Chávez vann valet i Venezuela

Foto: Fernando Llano

Venezuelas frispråkige vänsterpresident Hugo Chávez vann gårdagens val.

Hans anhängare firade med jubel och fyrverkerier på gatorna i Caracas.

"Tack mitt kära folk. Leve Venezuela. Tack Gud. Tack till er alla", utbrast den 58-årige presidenten på Twitter när det officiella valresultatet meddelats.

Hugo Chávez har redan avverkat nästan 14 år på presidentposten. Söndagens valseger gör att han nu kan sitta ytterligare sex år vid makten om inte hälsan sviker.. I början av året behandlades han för cancer.

Erkänner nederlag

I motståndarlägret var besvikelsen stor. Den här gången hade oppositionen lyckats samla sig kring en kandidat, den karismatiske 40-årige Henrique Capriles. Han fick 45 procent av rösterna och erkände sig besegrad. I ett tal gratulerade han Chávez till segern.

– Jag är demokrat i själ och hjärta, jag accepterar och respekterar folkets val, sade Capriles, som fick 45 procent av rösterna.

Även om det var en klar seger för Chávez hade han hoppats på 10 miljoner röster jämfört med de 7,5 miljoner han fick. Valdeltagandet angavs till över 80 procent. Köerna ringlande långa och några vallokaler fick hålla öppet flera timmar extra för att alla skulle få chans att rösta.

– Jag är väldigt stolt över folket, alla är så lyckliga över den här händelsen. Det är en bra känsla, säger den 25-årige studenten Jesus Betancourt, till CNN.

Beundrar Castro

Sedan han kom till makten 1999 har den före detta soldaten Chávez blivit en förkämpe för anti-imperialism och en högljudd USA-kritiker. Han har knutit vänskapsband med ledare i Iran och Vitryssland och andra länder som ses med misstänksamhet i väst. Han är en stor beundrare av Kubas förre ledare Fidel Castro.

På hemmaplan har han använt oljepengar till att bekämpa fattigdom. Det har tillsammans med hans enkla bakgrund och vältalighet gjort honom populär i breda folklager. Men även om han vann valet så visar den krympande segermarginalen att det finns ett växande missnöje med hans misslyckande att lösa grundläggande problem som våldsbrott, dåliga vägar, elavbrott och utbredd korruption.

"Han är förändringen"

María Elena Severine, 59, som arbetar som städare på en bank bor i en hyreslägenhet men hoppas en dag att få ett nytt hem av regeringen.

– Jag tycker om min president. Han är revolutionen. Han är förändringen, säger hon till säger till The  New York Times.

Hugo Chávez har hållit sitt hälsotillstånd hemligt och vägrat berätta exakt vilken slags cancer han lider av. Sommaren 2011 behandlades han med cellgifter, men cancern kom tillbaka och i februari opererades han igen på Kuba.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.