Foto: Dan Kitwood/Getty Images/All Over Press
 Foto: Dan Kitwood/Getty Images/All Over Press

"Hugo Chavez
kämpar för sitt liv"

Publicerad

Venezuelas president Hugo Chávez fortsätter kämpa för sitt liv. Det säger den förra vicepresidenten - och Chávez allierade - Elias Jaua.

Samtidigt samlas venezuelanska ledare i Havana, där Chávez vårdas.

Läget för Venezuelas president Hugo Chávez har förbättrats något, enligt ett officiellt uttalande från regeringen. Hans tillstånd är fortfarande skört, men enligt uttalandet ska luftvägsinfektionen nu vara under kontroll. Han ska vara vid medvetande, men behöver fortfarande andningshjälp.

För drygt en månad sedan genomgick Chávez sin fjärde canceroperation på 18 månader och han har inte synts till sedan dess. I torsdags skulle Chávez ha svurits in som president för en ny sexårsperiod, men han kunde inte själv delta. I helgen har tusentals venezuelaner gått ut på gatorna för att visa sitt stöd för presidenten.

Kämpar för sitt liv

Samtidigt säger Elias Jaua, före detta vicepresident och en nära allierad till Hugo Chávez, att presidentens tillstånd är mycket svårt och att han fortsätter att kämpa för sitt liv.

– Situationen är komplicerad och vansklig, men det är sant att Hugo Chávez har kämpat och kämpar för sitt liv, sade Jaua.

Detta uttalande kommer i samband med att ryktena om Chávez tillstånd tagit ny fart i helgen. Att de tre mäktigaste företrädarna i Venezuela efter Chávez - vicepresidenten Nicolas Maduro, kongressens ledare Diosdado Cabello och oljeministern Rafael Ramirez - samtliga åkt till Havana, där Chávez vårdas, och träffat den kubanska presidenten Raul Castro.

Mörka

Oppositionen i Venezuela anklagar regeringen för att mörka sanningen kring Chávez hälsotillstånd och anklagar dem samtidigt för att få instruktioner från bröderna Raul och Fidel Castro.

- Vi vet vilka som ger order till Chavistaledarna, skriver Maria Corina Machado på twitter.

- Ingen kräver att få veta några detaljer kring operationen eller behandlingarna, men vi vill veta sanningen om hans hälsoprognos, säger Julio Borges som också krävt att Chávez formellt ska anses som frånvarande från sitt ämbete.

En sådan åtgärd skulle göra att ett nyval måste hållas inom en månad, men Venezuelas högsta domstol har beslutat att Maduro kan styra tills Chávez hälsoläge klarnar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag