Huggormsbett livsfarligt för hunden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Chris Amaral

När det är soligt och varmt är risken extra stor för att råka på huggormar. 

Nyfikna hundar riskerar att få ett livsfarligt bett i nosen eller tassen.

Om hunden blir biten ska man snabbt ta den till en veterinär. Det gäller särskilt små hundar samt hundar som är unga eller gamla. Det rådet ger hundexperten Jenny Stenberg på försäkringsbolaget IF, som i sommar fått ta emot fler samtal än vanligt från oroliga hundägare.

Vill undersöka

 En huggorm angriper ytterst sällan en människa, den hinner oftast smita undan när den märker att någon större varelse är i närheten. Det är först när ormen känner sig trängd som den går till angrepp.

 Hundar sägs vara kloka djur – men inte när det gäller i kontakten med ormar.

 - Hundar är nyfikna och lekfulla och vill gärna hoppa fram och undersöka vad det är för någonting, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

Hålls i stillhet

 Det är ytterst sällan som hundägarna ser när hunden blir biten av en orm, utan de blir uppmärksammade på att något hänt när hunden tjuter till och hoppar eller springer bort från platsen.

 - Misstänker man att hunden blivit biten ska man snabbt kontakta en veterinär. Se till att hunden rör sig så lite som möjligt. En mindre hund bör man helst bära iväg för ju mer hunden rör sig desto snabbare pumpas giftet ut i kroppen, säger Hans Rosenberg.


TT

FAKTA

Kontakta alltid veterinär


En hund riskerar att dö om den blir biten av en huggorm. När man misstänker att hunden blivit biten ska veterinär kontaktas.
De flesta ormbitna hundar får inte värre symptom än svullnad, smärta och trötthet och är helt återställd inom några dagar.
I allvarligare fall kan ormgiftet orsaka blödningar i slemhinnor och förändringar i njurarna, men även i lever och lungor.
Kortison kan ges som en akut behandling direkt efter bettet, men om hunden är rejält medtagen ska det skadade djuret ges chockbehandling med dropp och smärtlindring.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.