Maj Holmblad, 83, har bott i HSB-lägenheten i 65 år. När hon låg på sjukhus kom hon efter med hyran. På tisdag säljs hemmet mot hennes vilja.
Maj Holmblad, 83, har bott i HSB-lägenheten i 65 år. När hon låg på sjukhus kom hon efter med hyran. På tisdag säljs hemmet mot hennes vilja.

HSB i krismöte efter larmet om Maj, 83

Publicerad
Uppdaterad
SUNDSVALL. På tisdag förlorar Maj Holmblad, 83, sitt hem sedan 65 år tillbaka.
HSB vräker henne för att hon inte betalat tre hyror i tid - när hon låg på sjukhus.
- Grunden för min levnad försvinner om de tar min lägenhet, säger Maj Holmblad till Expressen.
Från Lindgårdens äldreboende i Sundsvall strider 83-åriga Maj Holmblad för att få behålla sitt hem sedan 1941. Där vill hon bo med hemhjälp de år hon har kvar.

Sjuk i Parkinson

- Det är mitt familjehem. Jag har alla minnen där, säger hon med tårar i ögonen. Hon har Parkinsons sjukdom och sitter i rullstol. Hälsan har försämrats de senaste åren och tvingat henne att vistas en hel del på sjukhus. Hyran har hela tiden betalats med autogiro. Men vid tre tillfällen mellan december 2004 och mars 2005, fanns inte tillräckligt med pengar på kontot. Nu har HSB-föreningen Skatten fått igenom att lägenheten ska tvångsförsäljas nu på tisdag - trots att Maj Holmblad betalat skulden. - Du måste betala i tid. Det spelar ingen roll om man är gammal, sjuk och trött. Det finns inga undantag, säger kronofogde Maria Persson till Sundsvalls Tidning.

"Dåligt skick"

Ordförande i HSB Skatten är Berit Persson. - Vi har haft återkommande sena betalningar. När vi gått in i lägenheten har vi också sett vilket dåligt skick den befinner sig i. Vi måste ta hänsyn till hela föreningen. Men tar ni hänsyn till Maj Holmblad? - Vi har många medlemmar att ta hänsyn till i den här situationen.

HSB i krismöte

Efter enorm uppståndelse höll HSB-styrelsen krismöte i går kväll för att försöka komma fram till en rimlig lösning. Vad gör du om du inte får flytta tillbaka? - Ja, vad gör jag? Då är grunden för överlevnad borta. Så mycket betyder lägenheten för mig, säger Maj Holmblad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag