Hovsångerskan Alice Babs, 90, avled på ett demensboende på tisdagen. Foto: Suvad Mrkonjic
Hovsångerskan Alice Babs, 90, avled på ett demensboende på tisdagen.  Foto: Suvad Mrkonjic

Hovsångerskan Alice Babs, 90, har dött

Publicerad

Hovsångerskan Alice Babs, 90, är död.

Hon avled på ett demensboende på tisdagen.

– Hon dog lugnt och stilla med sina närmaste omkring sig, säger familjens advokat Thomas Bodström till Expressen.

Hennes bortgång väckte förstämning i kungafamiljen.

– Kung Carl Gustaf och drottning Silvia skall kondolera privat, säger hovets informationschef Annika Sönnerberg till Expressen.

Hovsångerskan Alice Babs är död. Den folkkära artisten avled på det boende där hon vårdats den senaste tiden.

Alice Babs led av Alzheimers.

– Det var av den sjukdomen som hon avled på tisdagen, säger Thomas Bodström.

Slutet var väntat för den berömda sångerskan som nyligen fyllde 90 år på demenshemmet.

"Väldigt glada för sista månaderna"

Nu fanns hennes närmaste vid hennes sida.

– En som flög hem från Nordamerika, säger Bodström.

Titti Sjöblom, Alice Babs dotter, säger via Thomas Bodström till Expressen:

– Vi är väldigt glada för de sista månaderna som vi fick med vår kära mamma. Hon hade det lugnt och bra där hon bodde.

Hovets tf informationschef Annika Sönnerberg berättar att kungen och Silvia informerades om hovsångerskans död under tisdagseftermiddagen.

Hon var mycket uppskattad av kungafamiljen.

Alice Babs var en av Sveriges riktigt stora artister under flera decennier. Vi minns "Swing it, magistern" från 1940 – en glad swinglåt som väckte upprördhet och ilska bland många människor som ansåg att Alice Babs förledde ungdomarna med sådan populärmusik.

Debuterade som 15-åring

Men Alice Babs, gift Sjöblom, var så långt ifrån något av det man kunde komma.

Alice Babs föddes i Västervik och debuterade redan som 15-åring, med skolans goda minne. Fyra lördagar med en jazzorkester var första engagemanget. Det skulle med tiden komma att bli både varietéer, radio, skivor och film.

På 50-talet träffade hon de legendariska musikanterna, danska violinisten Svend Asmussen och gitarristen Ulrik Neumann. Tillsammans blev de gruppen Swe-Danes som turnerade i hela Norden.

1958 var hon med i första Melodifestivalen.

Alice Babs stämma blev känd, också på andra sidan av Atlanten, där hon började arbeta med Duke Ellington 1963. Hon samarbetade dessutom med Povel Ramel och Charlie Norman.

"Var högtidligt värre"

Alice Babs pratade mycket om tiden med Ellington:

– Det var fantastiskt. Kyrkokonserterna, bland annat i Westminster Abbey, ja, det var högtidligt värre, sa hon till TT.

Alice Babs slog publikrekord efter publikrekord i folkparkerna och utsågs 1972 till hovsångerska.

2003 fick Alice Babs regeringens medalj Illis quorum.

– Jag känner mig otroligt hedrad, sade hon till TT.

Hon sade också:

– Det var många år sen jag sade att jag inte skulle sjunga mer, men det poppar upp igen hela tiden. När sådana som Charlie Norman sätter sig vid pianot och spelar - då har jag svårt att vara tyst.

Blev gradvis sämre

Alice Babs, som upphöjdes till hovsångerska, bodde i många år i Spanien. Hon blev änka och bodde ensam i villan i Nacka kommun tills hon på grund av sjukdom flyttade in i ett äldreboende.

För två år sedan fick hon en stroke, sedan blev hon bara sämre och sämre.

Den senaste tiden har uppmärksamheten kring Alice Babs varit stor av helt andra skäl än hennes sångkarriär.

Flera vänner påstod att de inte fick träffa Alice, som fick en förvaltare. SVT har fått hård kritik kring en dokumentär som de gjorde om Alice Babs och hennes sjukdom. Dokumentären har anmälts till Granskningsnämnden av Alice Babs familj.

– Filmen är ett intrång i hennes privatliv, den är inte opartisk och den är osaklig. Jag har sett filmen fyra gånger - och blir mer och mer upprörd för varje gång, har Thomas Bodström tidigare sagt till Expressen.

Nämnden har ännu inte kommit med ett utlåtande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag