Foto: Marc Femenia / Scanpix
 Foto: Marc Femenia / Scanpix

Hovrätten river upp fildelardom

Publicerad
Uppdaterad
Svea Hovrätt river upp domen som skulle tvinga bredbandsföretaget Ephone att lämna ut identiteten bakom ett ip-nummer till fem bokförlag.
Hovrätten upphäver därmed tingsrättens tidigare dom. Domen mot Ephone är det första ärende där ipred-lagen prövas, och är därför principiellt viktig.
I juni slog Solna tingsrätt fast att Ephone skulle lämna ut uppgifter till fem bokförlag om vem som stod bakom en server där 27 ljudböcker ska ha gjorts tillgängliga för nedladdning. Domen överklagades till hovrätten.
- Det här är väldigt tråkigt och det försvårar verkligen vårt arbete som grundar sig på upphovsrätten och på skydd av upphovsrättsligt material, säger Shadi Bitar, vd för Earbooks, ett av de bokförlag som står bakom kravet på att få ut namnet bakom ip-numret.

"Sluten krets"

Kärnfrågan i bedömningen var om ljudböckerna på servern verkligen varit tillgängliga för allmänheten.
- Vi har gjort bedömningen att det inte visats sannolika skäl för att materialet varit tillgängligt för allmänheten. Det kan också ha varit så att det bara varit en sluten krets som haft tillgång till de här ljudboksfilerna, säger hovrättsrådet Ulrika Ihrfelt till TT.
Målet avgjordes av fyra domare. Röstsiffrorna blev 2–2 och målet avgjordes genom ordförandens utslagsröst. Hovrättens dom kan överklagas till Högsta domstolen.
- Utifrån allt som skrivits om att vi borde ha lämnat ut uppgifterna känns det fantastiskt skönt att domstolen kommit fram till det som vi sagt hela tiden; att bevisningen varit för dålig. Det tycker jag är väldigt skönt, säger Bo Wigstrand, vd för Ephone till TT.

"Ingen bevisning"

- Vi tyckte att det var ett uppenbart mål. De enda som hade brutit sig in på den där servern var ju Antipiratbyrån. Någon annan bevisning har de inte lagt fram. Och det känns skönt att det ställs högre krav för att få ut den här typen av uppgifter, det känns jättebra, säger Wigstrand.
Den 1 april trädde ipredlagen i kraft. Enligt lagen har upphovsrättsinnehavare rätt att i domstol begära ut identiteten bakom en ip-adress som misstänks användas till olaglig fildelning.

"Inte dråpslag"

Lars Gustafsson, vd för musikbranschens rättighetsorganisation Ifpi, beklagar domen men ser den inte som något svårt hinder i Ifpis framtida arbete.
- Det här är inget dråpslag för oss. Vi kommer naturligtvis i våra kommande ansökningar att se till att utredningarna blir tillräckligt bra, så att det verkligen är styrkt att musiken har gjorts tillgänglig för allmänheten, säger Gustafsson till TT.
- Det var tråkigt för bokförlagen men det ligger i allas intresse att det här ska vara rättssäkert.

Rena beställningsjobbet

Piratpartiet välkomnar hovrättens dom i ett pressmeddelande.
"Tråkigt nog finns det all anledning att lyfta fram de tillfällen då rättssäkerheten fungerar", skriver Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge som anser att domen i tingsrätten var rena beställningsjobbet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag