Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hovrätten: Inte i hjälplöst tillstånd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Roger Vikström

De sex tonårspojkar som dömdes av tingsrätten för våldtäkt av en 15-årig flicka friades i dag av Svea hovrätt.

Hovrättsrådet Gösta Ihrfelt motiverar den friande domen för Expressen.se.

– Vi gjorde en bedömning utifrån gällande praxis att hon inte befann sig i ett hjälplöst tillstånd, säger han.

Sex pojkar dömdes av Solna tingsrätt för grov våldtäkt mot en 15-årig flicka. Enligt åklagaren hade pojkarna förgripit sig på flickan i ett låst rum i en lägenhet under flera timmar. Men en enig Svea hovrätt friade i dag pojkarna helt.

Inte något våld

– Hela målet handlar om en tolkning av begreppet hjälplöst tillstånd. Vi prövade hennes berättelse och de tilltalades berättelse och vi gjorde en bedömning utifrån gällande praxis att hon inte befann sig i ett hjälplöst tillstånd, säger hovrättsrådet Gösta Ihrfelt.

Han fortsätter:

– Vi pekar på att det inte hade förekommit något våld eller hot om våld som gjort att hon sett sig tvungen att stanna och vi pekar också på att det framgår att hon vid något tillfälle har haft möjlighet att lämna lägenheten. Vi pekar också på att det inte finns skäl för henne att tro att hon skulle råka illa ut om hon sa nej.

Det faktum att de var betydligt fler än flickan, kan inte det ses som att hon befann sig i hjälplöst tillstånd? 

– Begreppet hjälplöst tillstånd är i praxis väldigt snävt och det kan tilläggas att från den 1 juli ändrades lagen. Men den lagen vi tillämpar när vi dömer det här målet är begreppet hjälplöst tillstånd säger Gösta Ihrfelt.

Hade ni dömt annorlunda om den här händelsen hade inträffat efter den 1 juli?

 – Jag vill inte ge mig in och svara på det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.