Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Henrik Olsson Liljas första ord: ”Mår efter omständigheterna väl”

Efter misstankarna – Hovrätten häktar inte toppjuristen
Toppjuristen häktas inte av Svea hovrätt.Foto: Fredrik Johansson / Fredrik Johansson
Henrik Olsson Lilja.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svea hovrätt.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Henrik Olsson Lilja utsattes för ett mordförsök under fredagen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Advokaten Henrik Olsson Lilja sköts på Kungsholmen i fredags morse.

Här är hans första ord efter skjutningen:

 – Jag mår efter omständigheterna väl. Dock trött och fokuserar på återhämtning, säger Henrik Olsson Lilja till Expressen.

I fredags utsattes kändisadvokaten Henrik Olsson Lilja för ett mordförsök i en trappuppgång på Norr Mälarstrand i centrala Stockholm. Han sköts i bröstet och huvudet men klarade livhanken och var talbar när polisen anlände.

Enligt Expressens uppgifter lämnade han själv viktiga ledtrådar till polisen. Han sa att förövaren bakom attacken antingen borde vara en klient eller torped som lejts av en kvinna som tidigare belagts med kontaktförbud gentemot honom.

Nu lämnar Henrik Olsson Lilja sin första kommentar efter skjutningen, till Expressens Leif Brännström:

– Jag mår efter omständigheterna väl. Dock trött och fokuserar på återhämtning. Jag har därför svårt att kommentera ytterligare just nu.

Misstänkta kvinnan släpptes fri

En kvinna, en tidigare toppjurist, greps en stund efter skjutningen och anhölls senare misstänkt för anstiftan till mordförsök. På måndagen begärdes hon häktad men Stockholms tingsrätt valde att släppa henne fri. Åklagaren gick till Svea hovrätt som dock nobbade överklagandet.

”Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att den misstänkte, på den utredning som åklagaren har presenterat, varken kan anses vara på sannolika skäl eller skäligen misstänkt för det brott åklagaren har angett”, skriver Svea hovrätt i beslutet.

Kammaråklagare Lucas Eriksson kommenterar bakslaget:

– Jag gjorde en annan bedömning än tingsrätten och jag gör också en annan bedömning än hovrätten.

Har legat i konflikt

Henrik Olsson Lilja och den kvinnliga toppjuristen har länge legat i en konflikt med varandra. Efter en framgångsrik juristkarriär med domaruppdrag vid några av Sveriges mest betydelsefulla domstolar sjukskrevs hon och dömdes senare för misshandel och våldsbrott mot poliser.

Enligt Expressens uppgifter utreddes kvinnan för anstiftansbrott redan 2015, då hon misstänktes för att ha bett en person att skjuta Henrik Olsson Lilja. Den tilltänkta torpeden vände sig i stället till polisen, men den efterföljande utredningen las ned i brist på bevis.

Fallet slutade med att kvinnan fick kontaktförbud gentemot advokaten.

Bara tre dagar innan skottlossningen på Norr Mälarstrand avgjordes en flera år lång rättslig tvist mellan dem – till Henrik Olsson Liljas fördel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.