Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hovrätten fastställer straffen efter Kärrtorp

Joakim Blixt Eriksson, 24, dömdes tidigare till sex månader, Peter Jusztin, 24, dömdes till sex månader och Emil Hagberg, 29, dömdes till åtta månaders fängelse.

Hovrätten ändrar inte tingsrättens dom för de fyra nazister som överklagat sina domar om våldsamt upplopp i Kärrtorp.

SMR-anhängaren Emil Hagberg döms till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp.

Joakim Blixt Eriksson och Peter Jusztin döms till sex månaders fängelse.

En 17-åring döms till ungdomstjänst.

Även hovrätten anser alltså att det är utrett att det rör sig om våldsamt upplopp, och går helt på hur tingsrätten har bedömt det som hände.

SMR-anhängarna har, för att störa den lagliga antirasistiska demonstrationen, "låtit flyglarm ljuda, antänt bengaler och avfyrat knallskott". Domstolen skriver vidare att gruppen har kastat glasflaskor och annat mot poliser och mot de som deltog i demonstrationen, bland annat barnfamiljer. Våldet har alltså inte bara, som de misstänkta invänt, riktat sig mot de vänsterextremister som fanns på torget.

Sju personer dömdes i tingsrätten för våldsamt upplopp efter att ha attackerat en manifestation mot nazism i Stockholmsförorten Kärrtorp före jul.

Ledande personer inom Svenska motståndsrörelsen

I dag kom hovrättens dom mot de fyra män som överklagade. Bland dessa ingår ledande personer inom nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) som dömdes till 6–8 månaders fängelse.

Samtidigt pågår utredningar mot 25–30 personer som ännu inte har åtalats efter våldsamheterna.

Vänsterextremisten Joel Bjurströmer Almgren har dömts till 6,5 års fängelse, och ytterligare en person i gruppen som angreps har åtalats för grov misshandel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.