Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hovrätt häver utvisning mot upploppsbröder

Bröderna Hussain Kafarnawi, 22, och Ali Kafarnawi, 29, dömdes till fleråriga fängelsestraff och utvisning efter att ha varit pådrivande under påskupploppen i Örebro. 

Nu har hovrätten beslutat att bröderna inte ska utvisas till hemlandet Syrien och höjt deras fängelsestraff till fem år. 

En annan av de dömda, Abdullahi Abdiwali Ibrahim, 22, får också straffet höjt till fem års fängelse medan den fjärde, Hussein Ali Luaibi Al-Maliki, 21, får straffet kortat till fyra och ett halvt års fängelse. 

I slutet av juni dömdes fyra män till fängelsestraff för delaktighet i upploppet som skakade Örebro under påskhelgen. 

Samtliga överklagade och nu har hovrätten meddelat dom. 

Hovrättsdomen innebär att Hussein Ali Luaibi Al-Maliki, som i tingsrätten fick det strängaste straffet på fem och ett halvt års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman, nu får det lägsta straffet: Fyra och ett halvt års fängelse. 

Bröderna Hussain Kafarnawi, som i tingsrätten dömdes till fyra och ett halvt års fängelse, och Ali Kafarnawi, som i tingsrätten dömdes till fyra års fängelse, får nu båda sina straff höjda till fem års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. 

Hovrätten upphäver dock tingsrättens utvisningsbeslut för båda bröderna. 

Åklagaren: ”Kan förhoppningsvis ge vägledning”

Den fjärde mannen som dömdes i tingsrätten, Abdullahi Abdiwali Ibrahim, får straffet höjt från fyra och ett halvt års fängelse till fem år. 

– Jag konstaterar att hovrätten i allt väsentligt instämmer tingsrättens i bedömningar. Hovrätten utvecklar och förtydligar också i vissa delar. Sammantaget anser jag att det är en noggrann och tydlig dom med välgrundade ställningstaganden även i de svåra frågor som varit uppe till prövning. Domen kan förhoppningsvis ge vägledning i kommande processer som avser samma typ av brottslighet, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell i ett uttalande. 

I Örebro skadades ett 100-tal personer under upploppet i Sveaparken där kriminella kastade tunga stenar mot poliser och satte polisbilar i brand. 

Poliser har vittnat om hur de fruktade för sina liv under insatsen i parken och de tvingades till slut retirera från platsen medan ett par av deras fordon kapades och sattes i brand. 

Upploppen i olika svenska städer under påskhelgen drog i gång efter att den högerextrema danska politikern Rasmus Paludan hade aviserat att han skulle besöka städerna för att bränna koranböcker. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.