Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hovprästen Michael Bjerkhagen utfryst

Bjerkhagen och Lars-Göran Lönnermark vigde prinsessan Madeleine.
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Expressen kan avslöja att kungafamiljens präst under en längre tid har mobbats och blivit utfryst av sin personal.

Hovpastor Michael Bjerkhagen som höll i prinsessan Madeleines vigsel förra året har blivit trakasserad i hovförsamlingen. Flera ur personalen har vägrat att acceptera honom som präst. Situationen är så allvarlig att kungen har informerats och på fredag ska kyrkorådet ha sammanträde om den infekterade stämningen i Slottskyrkan:

- Jag har gett min rekommendation att de ska tvingas sluta, säger kyrkorådets ordförande Jörn Beckman.

- Jag kan i dagsläget inte säga någonting, säger Michael Bjerkhagen.

Bjerkhagen blev vald av kungen personligen

Michael Bjerkhagen började som hovpredikant i kungliga hovförsamlingen 2013. Han prästvigdes 1991 och har studerat liturgi i Rom. Under sex år arbetade han som biskop Caroline Krooks närmaste man och blev rekommenderad av henne till tjänsten som kungens egen predikant. Det var kungen personligen som utsåg Bjerkhagen till hovpredikant och kungaparet fanns på plats när Bjerkhagen för ett år sedan installerades som ny präst.

Åke Bonnier, biskop i Skara, och en av de som höll i kronprinsessan Victorias bröllop 2010 tillhör Bjerkhagens personliga vänner.

Klockan 10.00 på fredag ska kyrkpersonalens öde avgöras vid ett möte inne på Stockholms slott.

- Kyrkorådet har då möte och en av punkterna är de här personerna och hur de har agerat mot församlingens präst. Jag har gett en rekommendation på att de ska sluta i församlingen. Att de helt enkelt ska få gå. Det är en ohållbar situation, säger Jörn Beckman, ordförande i kungliga hovförsamlingens kyrkoråd.

Det infekterade bråket handlar om kungafamiljens egen präst Michael Bjerkhagen. Han är sedan 2013 hovpredikant i Kungliga hovförsamlingen och är en av de huvudansvariga för Slottskyrkan inne på Stockholms slott.

Michel Bjerkhagen, som både jordfäste prinsessan Lilian och vigde prinsessan Madeleine förra året, ska under en längre period ha blivit systematiskt utfryst och mobbad av viss personal i kungliga hovförsamlingen. De ska ha vägrat att acceptera hans roll som präst och valt att inte lyssna på honom. Kyrkans andre fast anställde, organisten, är inte inblandad i bråket.

"Dålig acceptans"

Expressens uppgifter bekräftas av kyrkorådets ordförande Jörn Beckman som på fredag är den sammankallande till kyrkorådets möte.

- Det handlar helt enkelt om en dålig acceptans av en yngre kyrkoherde. Stundtals har det handlat om ganska löjliga detaljer. Olyckligt att detta har skett. Men vi kan inte ha en situation där personer ifrågasätter den personen som har ansvaret inne i kyrkan, säger Jörn Beckman.

Det infekterade bråket började redan när Michael Bjerkhagen tillträdde sin tjänst som hovpredikant 2013:

- Det finns en regel i svenska kyrkoförordningen att kyrkoherden är den som har rätten att bestämma och det har dessa personer inte velat acceptera, förklarar Jörn Beckman.

Fått chans till förändring

Kyrkans ledning har haft flera samtal med personalen, senast nu i januari, men utan resultat:

- Jag ansåg att vi nu var tvungna att ingripa. Vi har haft diskussioner och samtal med alla inblandade, men det har inte lett någonstans. Det har inte blivit någon förändring. Jag känner att hela den här situationen kulminerade när vi bytte till en yngre kyrkoherde.

- Vi har haft en föryngring, en sådan process kan alltid vara knepig, och i det här fallet har den inte tagits emot väl av de här personerna. Det här handlar också om svårigheterna mellan yngre och äldre personal.

Inför kyrkorådets möte på fredag har personerna fått ytterligare en chans till bot och bättring:

- Det finns två saker att konstatera, säger Jörn Beckman. Dessa personer har haft möjlighet att träffa mig. Det har de inte utnyttjat. De har haft möjligheten att säga upp sig. Det har de inte heller utnyttjat.

8 medlemmar i kyrkorådet ska på fredag avgöra deras öde. Situationen har blivit så allvarlig att kungen och resten av familjen har informerats.

Har varit jobbigt

Utsatte hovpredikanten Michael Bjerkhagen säger till Expressen:

- Jag kan i dagsläget inte säga något. Jag har som policy att inte uttala mig om personalärenden.

Tidigare biskopen och numera överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark i kungliga hovförsamlingen säger till Expressen:

- Jag känner till den här situationen och att det ska avgöras i kyrkorådet. Jag hoppas att de motsättningarna som har varit ska kunna lösas.

Har det varit jobbigt?

- Ja, självklart.

Hovets biträdande informationschef Annika Sönnerberg:

- Frågor om hovförsamlingen måste hovförsamlingen ta.

Expressen har sökt de tre utpekade personerna, men utan framgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.