Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hovjägaren Vilidu om kungens okända jakt

I tidningen "Big game" berättar hovjägaren Peter Vilidu om kungens okända jakter.Foto: Suvad Mrkonjic
Kungen ska inte vara rädd att få lite skit under naglarna – eller hela kroppen. "Han kan krypa 300 meter i koskit", berättar Vilidu.Foto: Suvad Mrkonjic / Xp / Scan
Big game.

Efter att ha krupit flera hundra meter utbrast kungen:

– Akta! Det ligger en koskit här.

Sedan sköt han en hjort.

– Jag skrattade så att jag höll på att dö, berättar hovjägaren Peter Vilidu i en stor intervju i morgondagens nummer av jaktmagasinet Big Game, som Expressen tagit del av.

Carl XVI Gustaf bjuder på cigarrer och drottning Silvia beundrar en fälld räv. Prinsessan Madeleine har just skjutit sitt första rådjur.

Det är jakt på på Lovön, nära Drottningholms slott.

För första gången berättar nu hovjägaren Peter Vilidu om hur det är att jaga med kungafamiljen.

I nästa nummer av det nya jaktmagasinet Big Game säger han:

– De går aldrig ut själva. Jag är alltid med. De kan ringa när som helst. Klockan tre en söndag kan jag svara och i andra änden hör jag: "Ja, hej det är Kungen. Vad gör du?"

Även Carl-Philip jagar

Enligt Peter Vilidu kan prins Carl Philip – precis som sin far – få plötsliga infall att vilja jaga.

Dagen innan han skulle till USA hörde han av sig till hovjägaren. Det slutade med två fällda råbockar.

– Han var väldigt blöt, lerig och skitig när vi var klara men jag ville ju bara se vad han gick för. Men han hängde på, inget snack. Sedan så tog jag ett jättefint foto på honom och bockarna innan jag körde upp honom till slottet. Själv åkte jag till slaktboden där jag flådde, sågade och kokade skallarna, monterande dem på sköldar och gav dem till honom morgonen efter. Sedan åkte han till Amerika på eftermiddagen. Det var hans livs två första rådjur, berättar Peter Vilidu för tidningen.

Hovjägaren är imponerad över både prins Carl Philips och prinsessan Madeleines inställning till jakt.

– De har fått den rätta förståelsen för vad jakt handlar om. Både när det kommer till säkerhet och etik. Och de fattar att man inte kan gå rätt fram emot ett vilt även om man är kung. Man måste lägga sig ner på knä och börja krypa. Och det gör de. Fy fan, de kan krypa 300 meter i koskit. Kungen likaså, säger han.

"Det var koskit överallt"

Peter Vilidu ger samtidigt en målande beskrivning av hur det såg ut när han jagade med kungen i Ottenby på Öland för några år sedan:

– Det var koskit överallt. Vi låg ju trots allt på alla fyra i en kohage. Och när vi krupit flera hundra meter och bara hade 50 meter kvar till det buskage han skulle skjuta ifrån stannar kungen plötsligt och lyfter på benet och tittar på mig under sitt ben och säger "Akta! Det ligger en koskit här."

– Kungen pekar på koskiten som ligger mitt under honom. Vi hade krupit 300 meter i koskit men just då kom han på att säga till mig. Jag skrattade så att jag höll på att dö. Men han kröp fram och sköt en av de mindre hjortarna till slut.

Enligt hovjägaren är jaktintresset stort i kungafamiljen. Även kronprinsessan Victoria har jägarexamen, men hon "nöjer sig än så länge med att delta utan vapen".

Han arrangerar varje år flera större jakter där var och en i familjen bjuder in sina vänner. Kungen, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip har var sin jakt på Tullgarn, enligt Vilidu.

Själv syntes han under 1990-talet i jaktprogrammet "Jakttid" som sändes i SVT och han har också medverkat i TV4-programmet "Jakt och fiske" med skådespelaren Per Morberg.

Kungen fick nobben – av en hund

I reportaget i magasinet Big Game berättar Vilidu om ett tillfälle då han var i Sydafrika tillsammans med just Morberg. Skådespelaren misslyckades då flera gånger med att skjuta och beordrades till skjutbanan för att träna.

– Och det gjorde han. Sedan sköt han mycket bättre och vi kunde fortsätta.

Hovjägaren vittnar också i tidningen om när kungen fick nobben – av en hund.

– En gång var det en kvinna som hade med en mycket duktig springer spaniel som kungen ville hälsa på. Han satt och lockade på knä men hunden vägrade att gå fram till honom och kvinnan blev allt mer stressad. Till sist känner hon att hon måste säga något och hasplar ur sig: "Kungen borde kanske veta att han faktiskt inte hälsar på vem som helst."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.