Det är kort tid kvar innan Victoria och Daniel blir föräldrar igen. Foto: Bernard RuebsamenDet är kort tid kvar innan Victoria och Daniel blir föräldrar igen. Foto: Bernard Ruebsamen

Det är kort tid kvar innan Victoria och Daniel blir föräldrar igen.

 Foto: Bernard Ruebsamen
Hovet har nu skickat ut en exklusiv inbjudan till VIP-gäster för att de ska kunna förbereda sig på att fira den nya prinsen eller prinsessan med en Te Deum.Hovet har nu skickat ut en exklusiv inbjudan till VIP-gäster för att de ska kunna förbereda sig på att fira den nya prinsen eller prinsessan med en Te Deum.

Hovet har nu skickat ut en exklusiv inbjudan till VIP-gäster för att de ska kunna förbereda sig på att fira den nya prinsen eller prinsessan med en Te Deum.

Statsminister Stefan Löfven och hans hustru Ulla tillhör dem som fått inbjudan. Foto: /All Over PressStatsminister Stefan Löfven och hans hustru Ulla tillhör dem som fått inbjudan. Foto: /All Over Press
Statsminister Stefan Löfven och hans hustru Ulla tillhör dem som fått inbjudan. Foto: /All Over Press
Kronprinsessan Victoria. Foto: David Sica/Stella picturesKronprinsessan Victoria. Foto: David Sica/Stella pictures

Kronprinsessan Victoria.

 Foto: David Sica/Stella pictures

Hovets inbjudan till att fira den nya bebisen

Publicerad

Nu är det rekordkort tid kvar!

Här är nämligen inbjudan för att fira Victorias och Daniels bebis.

Expressen kan exklusivt visa brevet som har skickats ut till VIP-gäster inför den kungliga nedkomsten och garantera att de kan komma och fira Sveriges allra senaste prins eller prinsessa.

Statsminister Stefan Löfven och hans hustru Ulla är två av dem.

Det kan nu handla om dagar innan Sverige har en ny prins eller prinsessa. Kronprinsessan gjorde i onsdagskväll sitt sista offentliga framträdande utanför Slottets murar - i alla fall enligt hovets kalender.

Nu har hon bara en punkt kvar i kalendern och det är på måndag på Stockholms slott när hon ska träffa Mogens Lykketoft, ordförande för FN:s generalförsamling.

I början av mars har hovet hela tiden sagt för den kungliga nedkomsten. Men på Slottet verkar allt fler nu räkna med att det kan ske snarare än så och Victoria och Daniel blir föräldrar igen

Exklusiv inbjudan

Hovet och kungafamiljen har nämligen i dagarna skickat ut en exklusiv inbjudan till utvalda VIP-personer för att de ska kunna förbereda sig på att vara med och fira den nyanlända prinsen eller prinsessan.

Expressen kan exklusivt visa statsministern Stefan Löfvens inbjudan tillsammans med hustrun Ulla.

Precis som brukligt vid kungliga födslar ska det firas med en Te Deum, tacksägelsegudstjänst, i Slottskyrkan. Då är oftast hela kungafamiljen, förutom modern och barnet, med vid en kortare gudstjänst. Detta är för att uppmärksamma att Sverige har fått en ny prins eller prinsessa.

På inbjudan som redan har skickats ut framgår klart och tydligt att den inbjudne personen ska vara beredd på att delta vid en Te Deum:

"På HM Konungens nådiga uppdrag inbjudes att närvara vid den tacksägelsegudstjänst som kommer att hållas i Slottskyrkan, Stockholms slott, efter att HKH kronprinsessan Victorias väntande nedkomst. Gudstjänsten äger rum klockan 12.15 dagen efter nedkomsten eller, om nedkomsten äger rum en lördag, nästföljande måndag."

Strikt klädkod

Precis som vanligt vid Te Deum är klädkoden strikt:

För kvinnor förmiddagsdräkt och herrar jaquette eller mörk kostym. Kungen har alltid jaquette, en variant på frack, men som används vid exempelvis förmiddagsbröllop.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag