Hovet sparkar ut fyra familjer ur lägenheter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Villa Parkudden.
Foto: Heikki Saukkomaa / Scanpix

Villa Parkudden på Djurgården står under kunglig förvaltning. Efter en lång tvist med husets gamla hyresgäster har hovet nu lyckats sparka ut dem, skriver Aftonbladet i dag.

Efter bråket har hovet infört nya regler i sina fastigheter: Om någon i kungafamiljen vill ha bostaden är det bara att flytta.

Många bostäder på Djurgården sköts av Kungliga Djurgårdens förvaltning. De ägs av staten men kungen har dispositionsrätt.

En av fastigheterna är 800 kvadratmeter stora Villa Parkudden. Villan har ansetts som lämplig bostad för exempelvis prinsessan Madeleine eller prins Carl Philip.

2010 vände sig kungens advokat Axel Calissendorff till hyresnämnden för att vräka de fyra familjer som då bodde i villan.

"Vi agerar anständigt"

Det blev en seglivad tvist som först löstes i sommar, skriver Aftonbladet. Efter detta har kungen dragit upp ett avtal som hyresgäster i bostäderna måste skriva under. Hovets nya regler gör det lättare att sparka ut hyresgäster om någon i kungafamiljen vill ha bostaden.

– Då får man erbjuda den personen en annan bostad, vi sätter inte dem på bar backe. Vi agerar anständigt, säger slottsfogde Gunnar Haeger, som är chef för förvaltningen, till Aftonbladet.

Expressen.se har sökt hovets informationschef Bertil Ternert för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.