Norges kung Harald och drottning Sonja, bilden, tillsammans med kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Märtha Louise och hennes make Ari Behn skulle närvara vid firandet av den svenske kungen i Stockholm. Nu överväger de att ställa in besöket efter terrorhotet. Foto: Suvad MrkonjicNorges kung Harald och drottning Sonja, bilden, tillsammans med kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Märtha Louise och hennes make Ari Behn skulle närvara vid firandet av den svenske kungen i Stockholm. Nu överväger de att ställa in besöket efter terrorhotet. Foto: Suvad Mrkonjic
Norges kung Harald och drottning Sonja, bilden, tillsammans med kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Märtha Louise och hennes make Ari Behn skulle närvara vid firandet av den svenske kungen i Stockholm. Nu överväger de att ställa in besöket efter terrorhotet. Foto: Suvad Mrkonjic
Hovets informationschef Margareta Thorgren är förtegen om de säkerhetsåtgärder som vidtas för kungens firande. Foto: Olle SporrongHovets informationschef Margareta Thorgren är förtegen om de säkerhetsåtgärder som vidtas för kungens firande. Foto: Olle Sporrong
Hovets informationschef Margareta Thorgren är förtegen om de säkerhetsåtgärder som vidtas för kungens firande. Foto: Olle Sporrong
Kungen fyller 70 år på lördag och firas under hela veckan. Foto: Karin Törnblom / Ibl BildbyråKungen fyller 70 år på lördag och firas under hela veckan. Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå

Kungen fyller 70 år på lördag och firas under hela veckan.

 Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå

Hovet om säkerheten inför kungens firade

Publicerad

Nyheten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in i Sverige kommer mitt i förberedelserna inför kungens 70-årsfirande på Stockholms Slott på lördag.

På hovet är man förtegen om vilka säkerhetsåtgärder som nu vidtas inför det storslagna firandet.

– Det är alltid så att det finns ett säkerhetsskydd, säger informationschefen Margareta Thorgren.

Samtidigt kommer uppgifter om att den norska kungafamiljen överväger att ställa in sitt Sverigebesök - men norska hovet dementerar det.

Just nu finslipas de sista förberedelserna inför födelsedagsfirandet på valborgsmässoafton på Stockholms Slott, då kung Carl XVI Gustaf fyller 70 år och ska firas. Festen ska pågå under en veckas tid och den kungliga gräddan från hela världen kommer till huvudstaden för att delta i firandet.

Mitt i förberedelserna kommer beskedet att sju till åtta IS-terrorister, enligt Expressens uppgifter, kommit till Sverige för att slå till mot civila mål i huvudstaden.

Nu överväger det norska kungahuset att ställa in sitt Sverigebesök till helgen.

– Vi har kontakt med svenska och norska myndigheter och värderar situationen löpande, säger Unni Grøndahl, presschef för Oslopolisen, till NRK.

Planen har hittills varit att kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Märtha Louise och hennes make Ari Behn ska närvara vid firandet. De skulle komma till Sverige på lördag, valborgsmässoafton.

Nu följer Oslopolisen, som är ansvarig för säkerheten kring den norska kungafamiljen, terrorutvecklingen i Stockholm noga.

Margareta Thorgren, hovets informationschef, är förtegen.

Vilken information har hovet fått om detta?

– Du får vända dig till polisen i de frågorna. Vi kommenterar inte säkerhetsfrågor överhuvudtaget eller informationen, säger hon.

Vidtas någon form av extra åtgärder kring kungens födelsedag på lördag?

– Det är alltid så att det finns ett säkerhetsskydd. Det är polisen som gör de bedömningarna. Det är alltid ett säkerhetsskydd runt kungafamiljen.

Thorgren: "inget jag kan kommentera"

Men är det några extra säkerhetsåtgärder?

– Det är inget jag kan kommentera, säger Margareta Thorgren.

Det kungliga födelsedagsfirandet började redan på måndagskvällen med en specialföreställning på Dramaten vid Nybroplan i centrala Stockholm. Kungen, drottningen, prins Daniel och prins Carl Philip var de kungliga gästerna.

Föreställningen bevakades av ett massivt polisuppbåd.

Först anlände tre bussar med uniformerade poliser som kontrollerade att det inte fanns några parkerade bilar vid teatern, där kungaparet och prinsarna skulle anlända.

Extra säkerhetspådrag vid Dramaten

En timme före ankomsten fanns det också många civilklädda poliser på platsen.

Det är oklart om det stora polispådraget hade något samband med dagens uppgifter om ett IS-hot mot Sverige. De poliser Expressen pratade med på platsen ville inte uppge orsaken till den ökade polisbevakningen. Hovets representant Ann-Christine Jernberg på platsen hade ingen information om orsaken till den ökade polisiära bevakningen.

Kungen fortsätter sitt tidigare firande redan under tisdagskvällen med att besöka en konsert på Stockholms Slott i Slottskyrkan.

Specialkonsert i kväll på Stockholms Slott

Då är det Försvarsmakten som bjuder kungen på en specialkonsert. Enligt hovet är bara kungen och drottningen som ska närvara:

Margareta Thorgren, hovets informationschef, är mycket förtegen om säkerhetsläget nu skärps kring kungafamiljen efter larmet om IS-terrorister:

– Vi kommenterar inte säkerhetsfrågor, säger hon kort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag