Hovet om säkerheten inför kungens firade

Norges kung Harald och drottning Sonja, bilden, tillsammans med kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Märtha Louise och hennes make Ari Behn skulle närvara vid firandet av den svenske kungen i Stockholm. Nu överväger de att ställa in besöket efter terrorhotet.
Foto: Suvad Mrkonjic
Hovets informationschef Margareta Thorgren är förtegen om de säkerhetsåtgärder som vidtas för kungens firande.
Foto: Olle Sporrong
Kungen fyller 70 år på lördag och firas under hela veckan.
Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå

Nyheten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in i Sverige kommer mitt i förberedelserna inför kungens 70-årsfirande på Stockholms Slott på lördag.

På hovet är man förtegen om vilka säkerhetsåtgärder som nu vidtas inför det storslagna firandet.

– Det är alltid så att det finns ett säkerhetsskydd, säger informationschefen Margareta Thorgren.

Samtidigt kommer uppgifter om att den norska kungafamiljen överväger att ställa in sitt Sverigebesök - men norska hovet dementerar det.

Just nu finslipas de sista förberedelserna inför födelsedagsfirandet på valborgsmässoafton på Stockholms Slott, då kung Carl XVI Gustaf fyller 70 år och ska firas. Festen ska pågå under en veckas tid och den kungliga gräddan från hela världen kommer till huvudstaden för att delta i firandet.

Mitt i förberedelserna kommer beskedet att sju till åtta IS-terrorister, enligt Expressens uppgifter, kommit till Sverige för att slå till mot civila mål i huvudstaden.

Nu överväger det norska kungahuset att ställa in sitt Sverigebesök till helgen.

– Vi har kontakt med svenska och norska myndigheter och värderar situationen löpande, säger Unni Grøndahl, presschef för Oslopolisen, till NRK.

Planen har hittills varit att kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Märtha Louise och hennes make Ari Behn ska närvara vid firandet. De skulle komma till Sverige på lördag, valborgsmässoafton.

Nu följer Oslopolisen, som är ansvarig för säkerheten kring den norska kungafamiljen, terrorutvecklingen i Stockholm noga.

Margareta Thorgren, hovets informationschef, är förtegen.

Vilken information har hovet fått om detta?

– Du får vända dig till polisen i de frågorna. Vi kommenterar inte säkerhetsfrågor överhuvudtaget eller informationen, säger hon.

Vidtas någon form av extra åtgärder kring kungens födelsedag på lördag?

– Det är alltid så att det finns ett säkerhetsskydd. Det är polisen som gör de bedömningarna. Det är alltid ett säkerhetsskydd runt kungafamiljen.

Thorgren: "inget jag kan kommentera"

Men är det några extra säkerhetsåtgärder?

– Det är inget jag kan kommentera, säger Margareta Thorgren.

Det kungliga födelsedagsfirandet började redan på måndagskvällen med en specialföreställning på Dramaten vid Nybroplan i centrala Stockholm. Kungen, drottningen, prins Daniel och prins Carl Philip var de kungliga gästerna.

Föreställningen bevakades av ett massivt polisuppbåd.

Först anlände tre bussar med uniformerade poliser som kontrollerade att det inte fanns några parkerade bilar vid teatern, där kungaparet och prinsarna skulle anlända.

Extra säkerhetspådrag vid Dramaten

En timme före ankomsten fanns det också många civilklädda poliser på platsen.

Det är oklart om det stora polispådraget hade något samband med dagens uppgifter om ett IS-hot mot Sverige. De poliser Expressen pratade med på platsen ville inte uppge orsaken till den ökade polisbevakningen. Hovets representant Ann-Christine Jernberg på platsen hade ingen information om orsaken till den ökade polisiära bevakningen.

Kungen fortsätter sitt tidigare firande redan under tisdagskvällen med att besöka en konsert på Stockholms Slott i Slottskyrkan.

Specialkonsert i kväll på Stockholms Slott

Då är det Försvarsmakten som bjuder kungen på en specialkonsert. Enligt hovet är bara kungen och drottningen som ska närvara:

Margareta Thorgren, hovets informationschef, är mycket förtegen om säkerhetsläget nu skärps kring kungafamiljen efter larmet om IS-terrorister:

– Vi kommenterar inte säkerhetsfrågor, säger hon kort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.