Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hovet: Bilden är kränkande, sårande och illvillig"

Här är den kontroversiella bilden som kungahuset nu kommenterar.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Bilden visar kungen och hans vänner när de äter pizza från Camilla Henemarks nakna kropp.
På onsdagskvällen kommenterar hovet det kontroversiella fotomontaget.
"Ingen skall behöva tåla vad som helst. Detta gäller även Kungen och Drottningen", kommenterar riksmarskalken på kungahusets hemsida.

Satirbilden visar hur kungen och hans vänner, samlade runt ett bord, äter pizza från Camilla Henemarks nakna kropp. På golvet försöker drottning Silvia skrubba bort ett hakkors.
Kungahuset brukar oftast inte kommentera satir och montage. Men den här gången ger sig hovet in i debatten. På hemsidan skriver kungahuset i dag en kommentar med anledning av publiceringen av bilden:
"Med anledning av den bild av ett fotomontage som tidskriften Tiden har offentliggjort vill riksmarskalken, efter samråd med hovauditören, göra följande uttalande:
Ingen skall behöva tåla vad som helst. Detta gäller även Kungen och Drottningen. Bilden är kränkande, sårande och illvillig."
Kommentaren är underskriven av riksmarsalken Svante Lindqvist.

"Bara dekoration"

Camilla Henemark tycker att kungahusets reaktion är intressant.
- Det är intressant att kungahuset reagerar som de gör med tanke på hur mycket sådant här som politiker har fått utså.
- Och deras, alltså politikernas, varumärken skadas faktiskt på ett helt annat sätt än kungligheternas. De är ju egentligen bara "dekoration", medan politikerna driver frågor på ett annat sätt.
Bilden ska ingå i en utställning nästa år.
- Det är en satirbild.
- Pizzan ska betyda geggigheten i allt det här. De här männen beter sig inte bra, sa konstärinnan Elisabeth Ohlson Wallin i går till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.