Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hovet bidrog inte till Arnaults medalj"

"Jag har alltså inte på något sätt medverkat till att Kulturprofilen tilldelades en orden", skriver riksmarskalk Svante Lindqvist i en kommentar i Dagens Nyheter.
Foto: OLLE SPORRONG
Det var akademiledamoten Per Wästberg som i ett brev skrivet på svenska akademins brevpapper föreslog att Arnault (bilden) skulle tilldelas medaljen.
Foto: ERICH STERING / DN

Riksmarskalk Svante Lindqvist avslog ett brev där det föreslogs att "kulturprofilen" Jean-Claude Arnault skulle tilldelas en kunglig medalj. 

Trots detta dök brevet upp i en propå till utrikesdepartementet gällande ett förslag på att Arnault skulle tilldelas den kungliga Nordstjärneorden. 

"Jag har alltså inte på något sätt medverkat till att kulturprofilen tilldelades en orden", skriver han själv i en kommentar i Dagens Nyheter. 

I en kommentar i DN skriver riksmarskalk Svante Lindqvist om hur hovet inte bidrog till att "kulturprofilen" Jean-Claude Arnault tilldelades den kungliga medaljen. 

Det var akademiledamoten Per Wästberg som i ett brev skrivet på svenska akademins brevpapper föreslog att Arnault skulle tilldelas medaljen. Men riksmarskalken avslog förslaget och lade brevet till handlingarna.  

"Jag lade brevet till handlingarna utan åtgärd; övertygad som jag var efter vad jag hade hört om Kulturprofilen att denne ej var värdig en kungens medalj" skriver Svante Lindqvist i DN. 

I en kommentar i DN skriver riksmarskalk Svante Lindqvist om hur hovet inte bidrog till att "kulturprofilen" Jean-Claude Arnault tilldelades den kungliga medaljen.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Svante Lindqvist: Jag har inte medverkat

Trots detta dök brevet upp flera år senare i en propå till utrikesdepartementet gällande ett förslag på att Arnault skulle tilldelas den kungliga Nordstjärneorden. Därefter skickades den vidare till kulturdepartementet. 

DN har tidigare publicerat en faksimil av Wästbergs brev till riksmarskalken, som blev en offentlig handling när den skickades till utrikesdepartementet. 

Svante Lindqvist drar slutsatsen att brevet, som han själv lagt åt sidan, därefter skickades som kopia i propån. 

"Men jag har alltså inte på något sätt medverkat till att kulturprofilen tilldelades en orden." skriver han. 

Svante Lindqvist har på mejl meddelat att han inte vill kommentera saken ytterligare utan hänvisar till hovets informationschef Margareta Thorgren. 

– Riksmarskalken menar att rent professionellt så är det flera saker som gjorde att han utifrån sina kulturgärningar inte var tillräckligt kvalificerad för att få en medalj, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.  

Går inte att dra tillbaka

Enligt henne fick riksmarskalken och hovet kännedom om anklagelserna mot Arnault i samband med artikeln där 18 kvinnor vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier 

Kulturminister Alice Bah Kuhnke har tidigare öppnat för att dra tillbaka medaljen, men i en intervju med TT sa hon senare att det troligtvis inte går att göra så. 

– Den kan föreslås till utländska medborgare, det är därför som det går via utrikesdepartementet och ofta via ambassaderna. Vi har tillfrågat utrikesdepartementet om regelverket för den här orden och om det finns möjlighet att dra tillbaka den, men tyvärr går inte det med det regelverk som finns, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos Kulturminister Alice Bah Kuhnke. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.