Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hovet avslöjar allt om Maddes förlossning

Hovet avslöjar allt inför prinsessan Madeleines förlossning. Foto: David Sica

Nu avslöjar hovet allt om prinsessan Madeleines nedkomst om bara två veckor.

Kungen ska direkt efter förlossningen sammankalla regeringen och där berätta vad barnbarnet ska få för titel och namn.

Samtidigt ska drottningen vara på plats i New York som ett stöd för dottern och hennes make Chris O'Neill.

Hovet valde tidigare i dag att publicera detaljerna kring prinsessan Madeleines nedkomst i slutet av februari. Sedan tidigare står det klart att nedkomstdatumet är den 25 februari och att det blir en liten flicka.

Prinsessan Madeleine meddelade tidigare i år att det är i New York som hon ska föda och hovet bekräftar nu att det är riksmarskalken Svante Lindqvist som ska meddela svenska folket när prinsessan är född.

Dagen efter födseln ska kungen sammankalla hela regeringen för en extrainsatt konselj. Där ska kungen i egenskap av statschef och sittande regent meddela vilken titel barnbarnet kommer få och vilka namn föräldrarna har valt till sitt barn. Enligt uppgift till Expressen.se har kungen redan bestämt att Madeleines dotter får titeln prinsessan och även hertiginnatitel. Prinsessan Madeleine är själv hertiginna av Gästrikland och Hälsingland.

Silvia på plats i New York

Samtidigt som kungen informerar regeringen ska drottning Silvia, enligt uppgifter till Expressen.se, vara på plats i New York för att välkomna sitt barnbarn till världen.

När prinsessan Estelle föddes för snart två år sedan skedde den traditionella vittnesbekräftelsen dagen efter hemma på Haga slott. Överhovmästarinna Alice Trolle Wachtmeister var en av de som gjorde den traditionella vittnesbekräftelsen, användes förr i tiden i kungliga sammanhang för att bekräfta könet på den nya kungliga medlemmen.

I och med att födseln sker utomlands kommer vittnesbekräftelsen att inte genomföras dagen efter - troligen kommer den att ske när prinsessan Madeleine och dottern är hemma igen i Sverige, kan alltså dröja ett par månader.

21 kanonskott kommer skjutas

I samband med en kunglig födsel sker alltid en tacksägelsegudstjänst, Te deum, och det kommer även ske i det här fallet. De som inte kommer vara närvarande är de nyblivna föräldrarna och även drottningen om hon då är kvar i USA. Silvia kan dock hinna hem till Te Deum som kommer att anordnas ett par dagar efter födseln.

Hovet slår också fast att 21 kanonskott kommer skjutas från salutstationer över hela landet och även allmän flaggning på alla kungliga slott.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!