Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotfulla hantverkare polisanmälda i Umeå

I mitten av maj gick polisen ut med en varning om en ny metod där hantverkarna kör sina offer till banker för att ta lån.Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Polisen har flera gånger varnat för kringresande hantverkare.

Nu har utländska asfaltsläggare polisanmälts i Umeå – efter att ha hotat och försökt slå en man som inte vill köpa deras tjänster.

– Vi har generellt stora problem med de här arbetarna, säger Mats Bruhn vid polisen i Västerbotten.

Polisen: Så undviker du oseriösa hantverkare

√ Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

√ Ta referenser från tidigare utförda arbeten.

√ Begär ID-handlingar på personerna.

√ Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar - låt inte arbetet påbörjas utan att ni klarat ut alla detaljer.

√ Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning.

√ Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare så undvik dialog - säg nej tack och stäng dörren.

√ Kontrollera att telefonnumret går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

√ Teckna ett skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar. Annars kan det vara svårt att få rätt vid en eventuell tvist i framtiden.

√ Betala först när du är nöjd med arbetet som helhet. Betala inte kontant utan till företagskonto.

Varje vår och sommar är de här. De oseriösa hantverkarna, som reser runt och erbjuder billiga tjänster för att sedan kräva kunderna på mer pengar. Oftast svart. Eller så utför de inte jobbet alls.

Det handlar i regel om stora grupper av irländska eller brittiska hantverkare. De erbjuder tjänster som asfaltläggning, lägga sten, bygga murar, lägga takplattor eller trädgårdsarbeten.

 

LÄS MER: Hundratals personer förstörde Anders gård

 

Polisen har varnat för asfaltsläggarna flera gånger.

I mitten av maj gick man ut med en varning om en ny metod där hantverkarna kör sina offer till banker för att ta lån. En månad senare varnade polisen i region nord för asfaltsläggarna och uppmanade allmänheten att "noga tänka sig för innan man beställer sådana arbeten då det ofta kan bli en dyr historia".

De kringresande hantverkarna uppges ibland vara våldsamma.

Bråk i Torekov

På midsommaraftonsnatten utbröt ett bråk mellan utländska asfaltsläggare och campinggäster i Torekov. Och i Umeå har brittiska asfaltsläggare polisanmälts för olaga hot och försök till misshandel, skriver Västerbottens-Kuriren.

Enligt Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare i Västerbotten, blev en man i 50-årsåldern i Umeå kontaktad av asfaltsläggare som ville erbjuda sina tjänster i onsdags. När mannen inte ville köpa något ska han ha hotats.

På lördagseftermiddagen sökte några andra asfaltsläggare upp mannen. När han fortfarande inte villa ta emot deras tjänster ska en person ha försökt slå honom.

Polisen har haft stora problem

En förundersökning om olaga hot och försök till misshandel har inletts. De misstänkta har ännu inte hörts.

 

LÄS MER: Asfaltsläggare gick till attack mot granne

 

Enligt Mats Bruhn har polisen haft stora problem med kringresande hantverkare.

– Generellt har de uppvisat bristande respekt när de försöker ingå ett avtal, deras arbeten har varit av undermålig kvalitet och de förefaller vara synnerligen oseriösa i sin verksamhet, säger han.

Polisen försöker bland annat förebygga brotten genom att gå ut med varningar, där de uppmanar folk att inte köpa tjänster av asfaltsläggarna.

– Nästa steg är väl med tanke på brexit, huruvida de får utföra arbeten. Men det är nästa steg, säger Mats Bruhn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.