Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hotfull Putin på årsdag av slaget vid Stalingrad

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov säger i rysk stats-tv att han vill ha fred – men han säger samtidigt att Ryssland kommer att fortsätta trycka den ukrainska armén västerut.
Foto: KIRILL BRAGA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DMITRY LOBAKIN / SPUTNIK / KREMLIN POO / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: KONSTANTIN ZHAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rysslands president Vladimir Putin sparade inte på krutet när han besökte staden Volgograd på torsdagen för att högtidlighålla 80-årsdagen av slaget vid Stalingrad under andra världskriget. 

– Det är ofattbart men det är sant, hävdade den ryske presidenten i sitt tal när han slog fast att Ryssland återigen ”hotas av tyska stridsvagnar”.

Talet kommer knappt ett år efter att Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina, vilket fått västländerna att materiellt stödja Kievs försvarsinsats.

Putin varnade samtidigt för att ”Moskva är redo att svara på varje aggression från väst”.

– Om och om igen tvingas vi slå tillbaka aggression från västkollektivet, påstod han.

”Alla måste förstå”

– Vi sänder inte stridsvagnar till deras gränser, men vi har något som vi kan svara med och det handlar inte bara om att använda pansarfordon. Alla måste förstå detta, mullrade den ryske presidenten.

– Ett modernt krig med Ryssland kommer att bli något helt annat.

Att 80-årsdagen av slaget vid Stalingrad då Röda armén besegrade Nazitysklands armé skulle användas för att dra propagandaparalleller var inte oväntat.

Dagen innan hade en ny bronsbyst av diktatorn Josef Stalin avtäckts i Volgograd – som Stalingrad nu heter. Förutom Putins besök har en stor militärparad ingått i det högprofilerade firandet.

De flesta monument över Stalin – som förde ett brutalt styre och bland annat genomförde stora utrensningar som går under namnet ”den stora terrorn” – har rivits och tagits bort i länder som en gång var en del av Sovjetunionen.

Men ända sedan Putin tog makten i Ryssland 2000 har mängden tillskyndare av despoten stadigt vuxit. Historiker har också pekat på att Stalin tycks genomgå ”ett smygande tillfrisknande” i Ryssland.

”Stalin stark ledare”

Nostalgi över den supermaktsstatus som det forna Sovjetunionen åtnjöt har också fått ledande personer i Ryssland att hylla Stalin som en stark ledare som ledde Sovjetunionen till seger i andra världskriget och som såg till att landet industrialiserades.

När Ryssland inledde sitt anfall mot Ukraina förra året var – och fortfarande är – ett ryskt argument att man måste ”avnazifiera” grannlandet.

Kreml har flera gånger tidigare jämfört ”konflikten” med det sovjetiska kriget mot Nazityskland.

Putins iskalla reaktion när problemen radas upp

Presidenten tittar rakt på riksåklagaren med samma uttryckslösa min under hela samtalet.

Rysslands varning till USA – efter beskedet

Kremls talesman Dmitrij Peskov kommenterade under onsdagen uppgifterna om att ett nytt paket med amerikansk militär hjälp till Ukraina snart kommer att tillkännages.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.