Hotet som oroar: Jihadist-kvinnor som kommer hem

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svenska jihadistkvinnor i IS ökar. BIlden är från IS-fästet Raqqa och har inget direkt samband med texten.
Säpo oroar sig över utvecklingen.
Foto: AP

De svenska jihadistkvinnorna som ansluter sig till IS ökar.

En av de som anslöt sig var svenska Lisa, 25.

Säpo oroar sig nu för utvecklingen, skriver SvD.

– Att ta över en lastbil och köra in i en folkmassa i IS namn kan en terrorist göra, oavsett kön, säger statsvetaren Jessica Katz, till tidningen.

I går släppte Försvarshögskolan en rapport som granskat 267 militanta islamistiska extremister från Sverige som anslutit sig till terrorgrupper. De har alla rest till Syrien och Irak sedan 2012 och åtta av tio har anslutit sig till IS.

Nästan 40 procent beräknas vara kvinnor – och tre av fyra är svenska medborgare. 

LÄS MER: Svenska terrorresenärer kartläggs i unik rapport 

IS jobbar för att rekrytera fler kvinnor

I samma takt som IS har försvagats i regionen har gruppen ökat sitt arbete för att rekrytera fler kvinnor – en propagandaapparat som ofta sköts av kvinnorna själva, skriver SvD.

– Att ta över en lastbil och köra in i en folkmassa i IS namn kan en terrorist göra, oavsett kön, säger statsvetaren Jessica Katz, till tidningen.

Enligt hennes rapport "Svenska kvinnor i Islamska staten: ett underskattat hot?", kommer kvinnorna ofta från relativt välordnade sociala miljöer och har bra studieresultat.

Louisa Tarras-Wahlberg, forskare vid International Center for the Study of Violent Extremism, menar att IS behöver rekrytera kvinnor just nu. 

Internet drivande faktor

För att terrorgruppen ska kunna överleva på lång sikt behövs de bland annat för att föda barn. Att fler kvinnor attraheras till gruppen får extremisten att framstå som ett mer naturligt livsval.

– För drygt två år sedan började IS propaganda tala direkt till kvinnan. Det är tydligt att detta tilltag haft effekt på antalet resande kvinnor. I kombination med kontakt till andra IS-sympatisörer är internet en drivande faktor, säger Louisa Tarras-Wahlberg till SvD.

IS-anhängare uppmanas ständigt att utföra attentat i sina europeiska hemländer. Det är däremot förbjudet för kvinnor att återvända till Europa, och försök att lämna IS bestraffas. 

Det en av de anledningarna till att andelen kvinnor ökar som anges i Försvarshögskolans rapport.

Lisa, 25, radikaliserades snabbt

En av de kvinnor med en välordnad medelklassbakgrund som valde att ansluta sig till IS var 25-åriga Lisa från västra Sverige. 

Som tonåring var hon en glad och vanlig tjej – sedan ändrades allt.

2013 träffade hon den några år äldre killen Ahmad. De träffades när Lisa gick i skolan, och radikaliseringen gick snabbt. 

På hennes bröllop var hon iklädd en heltäckande svart slöja. När någon frågade på nätet vad hon tycker om att ha på sig niqab svarade hon: "Love it" och gjorde fredstecknet, skriver SvD.

Uppges vara tillbaka i Sverige

Det unga paret flyttade till Syren våren 2014. I november samma år dödades Ahmad i Kobane. 

Ahmad dödades i Kobane.
Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA / TT

I dag finns få spår av Lisa på sociala medier, och hennes Facebook-profil är bortplockad. Enligt obekräftade uppgifter ska de ha fått ett barn tillsammans, och Lisa ska ha flyttat tillbaka till Sverige. 

SvD har sökt hennes familj som inte vill uttala sig.

Säpo: "Det är allvarligt"

Karl Melin vid Säpos kommunikationsenhet menar att den svenska säkerhetspolisen oroas av att fler kvinnor ansluter sig till terrornätverken i regionen.

– Det är allvarligt och oroande att flera kvinnor rest till ett krigsområde och anslutit sig till våldsbejakande islamistiska grupperingar. Vi gör ingen skillnad mellan män och kvinnor vad gäller bedömningen av hotet, säger han till SvD.

Att ansluta sig till IS utgör en stor risk för de kvinnor som reser från Sverige, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp, som gjort Försvarshögskolans rapport. 

– Det finns definitivt en stor risk att de eventuellt kommer att dödas eller skadas i offensiven, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.