Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotet mot utredningen om Anne-Elisabeths öde

Polisinspektör Tommy Brøske under en presskonferens. Foto: CARINA JOHANSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Anne-Elisabeth Hagen försvann den 31 oktober förra året. Foto: HANDOUT / AFP NORWEGIAN POLICE
Tom Hagen tror fortfarande att hans hustru är vid liv. Foto: Torbjorn Olsen / AP

Familjen Hagen vägrar överge hoppet om att Anne-Elisabeth, 69, lever. 

Polisen jobbar utifrån teorin att kvinnan – som försvann i oktober förra året – är mördad. 

Nu varnas det för att de olika linjerna riskerar att äventyra polisens utredning. 

– Det är väldigt olyckligt att det finns en konflikt mellan vad polisen och familjen anser, säger Jørn Lier Horst, polisforskaren och författaren till norska Dagbladet

Anne-Elisabeth Hagen, 69, försvann i en misstänkt kidnappning den 31 oktober oktober förra året. 

När hennes make, miljardären Tom Hagen, 68, kom hem från jobbet var hon försvunnen och i huset i Fjellhamar strax norr om Oslo fanns i stället ett kidnappningsbrev med krav på lösensumma. 

Inget livstecken – trots att familjen uppfyllt kraven

Men familjen har trots upprepade kontakter med påstådda kidnappare och utbetalningar av lösensummor, den senaste på 10 miljoner kronor i juli enligt VG, inte fått något livstecken. 

De tror ändå att deras familjemedlem fortfarande är vid liv. 

Samtidigt tror de norska utredarna motsatsen – och att miljardärfrun blivit mördad utan att något ekonomiskt legat bakom. 

– Det är väldigt olyckligt att det finns en konflikt mellan vad polisen och familjen anser, säger Jørn Lier Horst, polisforskaren och författaren till Dagbladet

Finns risk att familjen inte är öppen mot polisen

Han menar att de motsatta uppfattningarna riskerar polisens möjligheter att lösa Norges största kriminalgåta. 

– Om de olika intressena kommer i konflikt kan utredarna inte vara säkra på att släktingarna är öppna och ärliga mot dem. På liknande sätt kan släktingarna ha intresse av att inte delge saker för polisen för att kunna gå med kraven från en eventuell motpart, säger Jørn Lier Horst till tidningen. 

Polisforskaren: ”Då måste man fråga sig vilket motivet är”

Om polisens hypotes stämmer, att Anne-Elisabeth Hagen inte längre är i livet, så innebär det att de påstådda kidnapparna utsätter familjen för en bluff. 

– Då måste man fråga sig vilket motivet är. Är det att vilseleda? Är det ekonomisk vinst? Och sedan undrar man vem som är i stånd att upprätthålla en sådan falsk dialog, som bygger på fakta som inte är offentliga, säger Jørn Lier Horst till Dagbladet

Tidningen har varit i kontakt med familjen Hagens juridiska ombud, advokat Svein Holden, som avböjer att kommentera Horsts synpunkter.    

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.