Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hotet från M och KD – kan fälla Löfven

Under debatten sa Ulf Kristersson att han vill ha extra val.
Både Moderaterna och Kristdemokraterna hotar med att rikta misstroende mot Stefan Löfven.
Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Både KD och M hotar nu med att rikta ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven för att fälla regeringen. 

– Han är inte lämplig som statsminister, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor. 

Det blir därmed Vänsterpartiet som avgör regeringens öde. Och V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver nu inflytande över regeringens politik för att den ska få sitta kvar – annars är partiet redo att fälla Löfven. 

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen höjdes temperaturen ytterligare i svensk politik när M-ledaren Ulf Kristersson gick ut och krävde ett nyval.

– Sverige behöver en ny regering, så fort det överhuvudtaget är möjligt, slog han fast i talarstolen. 

Att utlysa ett nyval, eller extra val som det formellt heter, kan dock bara statsminister Stefan Löfven göra. Men för att sätta ytterligare press på Löfven säger Ebba Busch Thor nu att hon är redo att rikta ett misstroende mot Löfven för att fälla honom och hela regeringen. 

– Stefan Löfven må vara en bra människa, en bra person, men han är inte lämplig som statsminister eftersom det är han och Magdalena Andersson som är ytterst ansvariga för krisen i vården och tryggheten, säger hon till Expressen. 

Majoritet kan fälla Löfven

Moderaterna och Sverigedemokraterna har redan sedan tidigare meddelat att det vill fälla regeringen, men det som är nytt är att Vänsterpartiet under senare tid börjat utmana regeringen tillsammans med övriga oppositionen på ett helt annat sätt – vilket skapat ett nytt läge i svensk politik. 

De fyra oppositionspartierna M, KD, SD och V har nämligen majoritet i riksdagen och därför möjlighet att fälla Löfven och hans regering. 

– Om vi skulle se en möjlighet för tillräckligt stöd i Sveriges riksdag är jag beredd att byta ut den här regeringen, säger Ebba Busch Thor. 

Även M-ledaren Ulf Kristersson är redo att rikta ett misstroende mot Stefan Löfven, bara Vänsterpartiet är öppna för att stödja det.

– Skulle det finnas utrymme för det skulle jag vilken dag som helst göra det, säger han.

Sjöstedt: ”Där går vår gräns”

Jonas Sjöstedt säger nu också att han är beredd att stödja ett misstroende, men han kopplar det till frågan om arbetsrätten och hyresregleringen, som han tidigare pekat ut som röda linjer. 

– Skulle förslagen komma till riksdagens bord, där går vår gräns, säger han. 

Det innebär att regeringen sannolikt kan köpa sig lite tid. Men redan till våren väntas ett utredningsförslag om arbetsrätten att läggas fram. Och i grunden handlar det om att regeringen nu måste börja samtala med Västerpartiet och tillmötesgå deras förslag för att kunna sitta kvar, menar Jonas Sjöstedt. 

– Vill regeringen ha en situation där inte allt skakar under fötterna på dem, så får de börja prata med oss och bygga majoriteter, säger han.

Vänsterpartiet gick på offensiven redan under hösten, när man hotade att fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om inte regeringen drog tillbaka den planerade privatiseringen av Arbetsförmedlingen. Efter att ha fått stöd av M, KD och SD tvingades regeringen också att backa. 

Vänsterns manöver, där man riktade udden mot en S-ledd regering, ansågs riskabel av många, men V-ledaren Jonas Sjöstedt fick se sina förtroendesiffror stiga kraftigt efter offensiven. 

V redo förhandla med M och KD

Och inför onsdagens debatt hotade man åter att gå samman med övriga oppositionen, den här gången för att kräva mer pengar till kommuner och regioner. 

Och redan på torsdagen tänker Jonas Sjöstedt ta kontakt med M och KD för att diskutera frågan vidare. 

I grunden handlar partiets agerande om att slåss för rätten till inflytande över regeringen trots att det uttryckligen står i januariavtalet att Vänstern inte ska ha något att säga till om.

– De trodde att de hade en situation där de kunde agera som en majoritetsregering. Men de måste inse att det är ett nytt politiskt läge och att de är en minoritetskonstellation som måste prata med andra partier. Det är helt orimligt att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna inte pratar med varandra, säger han.

Jonas Sjöstedt betonar att hans mål, till skillnad från M, KD och SD, inte är att fälla regeringen, utan att vrida politiken åt vänster. 

– Uppfyller regeringen våra krav finns det ingen anledning att gå vidare med en situation som leder till extraval, säger han.

Se meningsutväxlingen alla pratar om

Skratt och applåder efter Ulf Kristerssons syrliga svar.

”KD är redo att ge Sverige en ny regering” 

KD-ledaren Ebba Busch Thor om möjligheterna och tankarna kring ett nyval.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.