Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varning om tredje vågen: Då kan vaccinationen försenas

Nästa vecka presenteras nytt förslag från Folkhälsomyndigheten: ”Bra ide att skjuta på julfirandet”.
Annika Linde, virolog och tidigare statsepidemiolog.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet.
Foto: MATTIAS PETTERSSON / FOTO:MATTIAS PETTERSSON
Julhandel.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Höstens kraftiga spridning av covid-19 verkar vara på väg att avta i Sverige.

Samtidigt oroar en möjlig tredje våg experter – och den kan slå till efter julhelgerna.

Tidigare statsepidemiolog Annika Linde varnar för att en omfattande smittspridning skulle kunna skapa problem för kommande vaccinering.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sa i veckan att det fortfarande är en stor smittspridning i alla åldersgrupper, men att vi kan befinna oss på en platå. 

– Alla regioner har nu fall på iva och även vad gäller dödstalen ser vi också en fortsatt uppgång, sa han på en pressträff i veckan.

Dödstalen kommer sannolikt att stiga i ytterligare några veckor.

När andra vågen lägger sig, varnar experter nu för en tredje våg av smitta.

– Jag tror att det finns risk att smittan drar i väg ordentligt igen om vi inte håller nere resor och privata sammankomster ordentligt över helgerna, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, till TT. 

Även Annika Linde, virolog och tidigare statsepidemiolog ser en påtaglig risk för en tredje våg:

– Trots alla förmaningar tror jag att det blir en del resande under julen. Då kan det bli en ny våg med ökad spridning när alla kommer tillbaka och träffas igen, med nya virus som de har hämtat upp på olika ställen. Det är vad vi brukar se i samband med exempelvis influensaepidemier, att de tar ny fart efter julen, säger Annika Linde till TT. 

Hon utvecklar resonemanget åt Expressen, och säger att hon hoppas att höstens larmrapporter från överbelastade sjukhus och stigande dödstal ska fungera som en väckarklocka för människor: 

– Att det kan göra att folk tänker så här: detta är en jul . Det kommer många fler. Och då kan min gamla mamma vara frisk och levande, nästa jul också, om vi inte sprider det här. 

”Jättestora konsekvenser för hela samhället”

Hon påminner om att mycket står på spel. 

– Det här får ju jättestora konsekvenser för hela samhället - och inte minst nu, när vi har vaccinet framför oss. Nu är vi ju så nära att uppnå immunitet, då ska man inte förlänga problemen, säger Annika Linde.   

Ett möjligt problem som skulle kunna uppstå vid en tredje våg är att stor smittspridning sätter käppar i hjulen för vaccineringen. 

Annika Linde understryker att hela pandemin förlängs om vi inte hanterar julen på ett bra sätt. 

– Då förlänger man ju både den ekonomiska nedgången, och ytterligare vård skjuts på framtiden. Det blir ju en massa konsekvenser av det, vi får ett ökat antal dödsfall och ett ökat antal kroniskt sjuka. 

Bromsar till våren och sommaren

Till våren väntas smittspridningen minska på naturlig väg när fler väljer att umgås utomhus och luften cirkulerar bättre. Droppsmitta har också svårare under våren eftersom luften blir fuktigare då. Successivt kommer vaccineringen också att ha effekt, förhoppningsvis. 

Men det kommer fortsätta vara viktigt att följa rekommendationerna, även för personer som vaccinerats. Vaccinen har visat sig ha hög effekt i studier, men i och med att inga ger ett hundraprocentigt skydd så kan det betyda att även vaccinerade personer kan bli sjuka. 

– Vi äldre har ju nästan inte alls bidragit till smittspridningen hittills. Men om vi börjar leva mer normalt ute bland folk och åtta procent av oss saknar skydd trots vaccinering, så finns det så klart en risk att det blir fler fall bland oss och de andra riskgrupperna som står först på tur. Dessutom kan vi ju smitta andra. Det är viktigt att tänka på, säger Annika Linde till TT.

SE OCKSÅ: Agnes Wolds råd inför julfirandet

”Sitt i karantän och fira jul på nyår”.

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.