Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hoten mot Trump – inifrån Vita huset

Donald Trump utanför Vita huset. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump har kraftfullt ondgjort sig över läckor till medierna.

Enligt den tidigare kommunikationschefen Anthony Scaramucci finns det personer i Vita huset som arbetar för att få bort Trump från makten. 

Nu uppges rådgivaren Steve Bannon vara på väg bort – efter misstankar om att han läckt uppgifter till medierna.  

Här reder vi ut turerna kring hotet mot Donald Trump inifrån vita huset.

Vad har den tidigare kommunikationschefen Anthony Scaramucci sagt om hoten inifrån Vita huset?

I Anthony Scaramuccis första intervju sedan han fick sparken från jobbet i Vita huset säger han att det finns krafter i Vita huset som vill bli av med Donald Trump och att han redan har "nämnt några namn". 

I intervjun med ABC News säger Scaramucci att presidenten inte tillhör "det politiska etablissemangets klass" och av det skälet vill många få bort honom från makten. 

Om och hur president Trump har agerat på uppgifterna från Scaramucci är oklart. 

Anthony Scaramucci Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Varför ryktas rådgivaren Steve Bannon vara på väg bort?

Enligt sajten Axios tror president Trump att rådgivaren Steve Bannon – även han kontroversiell mot bakgrund av hans radikala åsikter i flera frågor – ligger bakom skadliga läckor. Källor nära presidenten uppger för Axios att Bannons jobb nu är i fara. 

Trump uppges bland annat vara upprörd över att Bannon och nya stabschefen John Kelly inte drar jämnt – vilket enligt presidenten är Bannons fel.  

Enligt Axios tror högt uppsatta tjänstemän inom Trumps administration att Bannon läckt uppgifter om presidentens säkerhetsrådgivare general McMaster till medierna. Breitbart News – som Bannon tidigare drev – har publicerat ett par negativa artiklar om McMaster, vilket presidenten uppges ogilla.   

Trump uppges också vara rejält less på att Steve Bannon försöker "framhäva sig själv" i stället för att helt och fullt verka för Trumps agenda. Enligt CNN är stabschefen Kelly mycket kritisk till Bannon av samma skäl.  

Donald Trump uppges vara upprörd över att Steve Bannon (bilden) och stabschefen John Kelly inte drar jämnt. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Varifrån kommer de skadliga läckorna?  

President Trump har exempelvis kritiserat FBI för läckor rörande Rysslandsutredningen – och han har sågat justitiedepartementet och minister Jeff Sessions för att man inte fått stopp på läckorna. Utrikesdepartementet  och CIA har också fått sig en släng av sleven. 

Problemen började kort efter att Trump intog presidentposten.

Uppgifter om hans misslyckande samtal med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull läckte till pressen – och kort därefter fick tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn sparken sedan Washington Post avslöjat att han ljugit om sina kontakter med en rysk diplomat. 

Informationen till tidningen kom från anonyma uppgiftslämnare – sannolikt inifrån Vita huset.  

Presidenten har, upprepade gånger, fördömt läckorna på twitter. 

"Strålkastaren har tillslut riktats mot de ynkliga personer som läckt information. De kommer att åka fast", skrev han i mitten av februari efter att medierna rapporterat om Trump-medarbetare som haft tveksamma kontakter med ryssar. 

Justitieminister Jeff Sessions har även han uttryckt kritik mot läckor inifrån departementet och har lovat att få bukt med problemet. Han har därtill uppgett att justitiedepartementet ska få höjd budget för att spåra läckorna. 

Justitieminister Jeff Sessions har uttryckt kritik mot läckor inifrån departementet och har lovat att få bukt med problemet. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Motarbetas Trump av andra republikaner?

President Trump har haft svårt att få igenom flera av sina politiska förslag. Han har till exempel inte lyckas få bort Obamacare – den omstridda sjukvårdsförsäkringsreformen som många republikaner ogillar. 

Trumps första förslag tog inte ens upp i kongressen sedan det stod klart att förslaget inte skulle samla tillräckligt många röster – och inte heller den reviderade versionen har antagits.   

Trump har inte dragit sig för att peka ut enskilda republikaner, eller för den delen olika grupperingar, som varit öppna med att de ogillar hans politiska förslag som svikare och sabotörer. 

Så sent som i helgen har presidenten fått ta emot kritik från andra republikaner – för att han inte tydligt nog beskrev attacken mot demonstranterna i Charlottesville, Virginia, som en terrorattack av vit makt-aktivister. 

"Herr President - vi måste kalla ondskan för dess rätta namn. Detta var vit makt-aktivister och detta var inhemsk terrorism", skrev en av kritikerna, den republikanska senatorn Cory Gardner, på twitter. 

Presidentens eget twittrande har fått massiv kritik – ofta från andra republikaner.

Trump har själv inte svarat på kritiken, men flera representanter från Vita huset har gått ut för att försvara honom. En av dessa är hans säkerhetspolitiska rådgivare Herbert Raymond "HR" McMaster.

– Presidenten har varit väldigt tydlig. Vi kan inte tolerera den här typen av fanatism, den här typen av hat. Och det han gjorde var att säga åt alla amerikaner att ta ställning mor det, säger McMaster enligt CNN.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!