Hotbrevet till Säpo - tio minuter före explosionerna

Publicerad
Uppdaterad
Tio minuter före explosionerna i Stockholm skickades ett mejl till TT och Säpo.
I mejlet riktar en man hot mot det svenska folket.
"Nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör" uppger mannen enligt TT.
Mitt i Stockholm klockan 17.02 på lördagen exploderade en bil.
Två minuter senare inträffade ytterligare en explosion och en man hittades död, enligt uppgifter sprängde mannen sig själv.
Tio minuter före explosionerna kom ett brev till nyhetsbyrån TT, det brevet var även adresserat till säkerhetspolisen, Säpo.
Brevet innefattar en ljudfil där en man riktar hot mot det svenska folket och mot soldaterna i Afghanistan.

"Prata för sig själv"

"Nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör" säger mannen enligt TT.
Mannen riktar också specifika hot mot konstnären Lars Vilks.
"Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten och ert dumma support till grisen Vilks."
I brevet uppmanar mannen muslimer att slå tillbaka mot islamfientligheten i Sverige. Han uppmanar att "sluta fjäska och förnedra er". Han avslutar meddelandet med ännu en uppmaning till "alla mujahedin i Europa och Sverige":

Ber familjen om förlåtelse

"Nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden."
Det framgår inte av ljudfilerna om mannen som talar hör till någon organisation. Däremot säger han sig ha varit i Mellanöstern och han ber sin familj om förlåtelse för att han ljugit för dem.
"Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad", säger mannen enligt TT.

Terrorberedskapen oförändrad

Säpo ville först inte bekräfta att de fått mejlet som innehåller ljudfiler där både svenska och arabiska talas, men gjorde det senare. 
Vi kan bara bekräfta att vi har fått ett mejl som vi håller på att utreda och bearbeta, säger Katarina Sevcik vid Säpos pressavdelning, till TT.
TT har heller inte fått bekräftat att mejlet har med sprängningen att göra.
Den svenska terrorberedskapen är oförändrad.
Den 1 oktober höjde Säpo terrorberedskapen i Sverige till den högsta nivån på fem år. Nivån höjdes från den andra, lågt hot, till den tredje, förhöjt hot, på en femgradig skala.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag