Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hotar med nätattacker mot Sverige

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som låg bakom de omfattande nätattackerna mot svenska företag i går. Nätverket Anonymous, som tagit på sig ansvaret för tidigare attacker, hotar i en ny video däremot svenska staten med repressalier för att polisen på måndagseftermiddagen gjorde en razzia hos operatören PRQ som uppges ha kopplingar till Pirate Bay.

– Svenska myndigheter; ni vet vad vi är kapabla till och vad vi vill. Ni kan välja, säger den maskerade talespersonen i videon.

Normalt brukar någon grupp ta på sig ansvaret för nätattacker av den storleken som bland annat drabbade Swedbank, SEB, Försvarsmakten och Tidningarnas Telegrambyrå, TT, på måndagen. Såvitt känt har ingen ännu gjort det.

Assange pekas ut

Chefen för Rikskriminalens internetspaningsgrupp, Anders Ahlqvist, har pekat ut Wikileaksgrundaren Julian Assanges anhängare som ansvariga, men det är tveksamt om det stämmer, enligt flera nätaktivister och bloggare.

– Ingen har velat ta på sig gårdagens attacker och det är lite märkligt. Därför tycker jag att det var lite frustrerande när Ahlqvist säger att det är tydligt kopplat till Assange, säger Marcin de Kaminski, nätforskare och en av grundarna av Piratbyrån.

Pirate Bay-koppling

Vad som däremot fick stor uppmärksamhet bland nätaktivister världen över var den svenska polisens tillslag mot operatören PRQ på måndagen. Bolaget startades av Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij som också drog i gång Pirate Bay. När fildelningssajten på måndagen försvann från nätet drog många slutsatsen att händelserna var sammankopplade, men enligt Pirate Bays Facebooksida hade man problem med elförsörjningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!