Linn och den misstänkta mannen.
Linn och den misstänkta mannen.

Hotades av misstänkta pedofilen – tog sitt liv

Publicerad

Linn, 13, hotades av den 45-årige mannen. Om hon inte poserade naken framför kameran skulle han sprida bilder på henne, enligt åtalet.

Till slut mådde Linn så dåligt att hon inte längre orkade leva.

Den 8 mars ställde hon sig på tågspåret i Kumla.

– Det är så grymt och det gör så ont, säger Linns mamma till Expressen.se.

Det har gått drygt ett halvår sedan Linn tog sitt eget liv. Den 8 mars orkade hon inte leva längre och kastade sig framför ett tåg i Kumla.

– Det är så grymt och det är gör så ont, säger Linns mamma.

I dag åtalades en 45-årig västsvensk före detta idrottsledaren för flera sexbrott mot barn. Mannen ska enligt åtalet ha förmått Linn att utföra vissa sexuella handlingar via Skype. Sedan hotade han henne med att lägga ut det filmade materialet på Instagram och Facebook - samt att skicka det till hennes tränare och lärare.

Vid flera tillfällen, den 3 och 6 mars, vädjade Linn till mannen att förstöra filmen och skrev att hon skulle ta sitt liv om han inte gjorde det. Trots det fortsatte mannen, enligt åklagaren, att hota Linn som till slut valde att ta sitt eget liv.

– Jag har fortfarande svårt att tro att det är sant. Jag saknar henne så fruktansvärt mycket, säger Linns mamma.

Hon fortsätter:

– Hon var världens goaste tjej, som kunde bjuda på sig själv och locka till skratt. Hon kunde alltid låna ut ett lyssnande öra. Hon ville ofta kramas och vi kramades ofta.

Nekar till kontakten

45-åringen nekar i förhör att han haft någon kontakt med den 13-åriga flickan som begick självmord. Men han känner igen händelsen då han "läst om det i tidningen."

– Jag är otroligt ledsen för hennes föräldrar. Alltså, det är ju hemskt, säger mannen i förhör.

– Jag hade varit tokig om det gällt min dotter, det kan jag säga.

Efter Linns död kom flera anmälningarna mot mannen in till polisen och han är nu misstänkt för brott mot 24 barn och ungdomar. Totalt handlar det om 25 åtalspunkter gällande bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn och våldtäkt mot barn.

Linns mamma har även pratat med Aftonbladet om sin sorg.

– Jag önskar att jag kunde skrika ut till hela världen hur smärtsamt det är. Hur sorgen kväver och sliter. Men ingen skulle förstå. Inget kan ändå ge oss tillbaka Linn, säger hon till Aftonbladet.se.

– Jag vill att han ska erkänna vad han gjort. Och att han ska brinna i helvetet och lida som vi har fått göra och kommer att få göra i resten av våra liv. Och alla andra stackars tjejer.
Familjen har godkänt att Expressen.se publicerar Linns namn och har själva valt bilden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag