Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hotad av sverigedemokrat

Fredrik Jönsson i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund blev hotad och trakasserad av en sverigedemokrat. Foto: Tilosius Niclas
Helsingborgaren ringde upp Fredrik Jönsson i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund och hotade med att sverigedemokraterna skulle komma på "hembesök". Förutom hotelser blev Jönsson kallad "jävla cp". Nu åtalas den före detta politikern i kyrkofullmäktige misstänkt för ofredande.
De hotfulla telefonsamtalen började i höstas. Fredrik Jönsson och hans familj blev uppringda nattetid av en okänd man som både hotade och hånade. Familjen skulle få ”hembesök” av sverigedemokraterna och det skulle inte bli trevligt. Pappan fick höra att någon skulle komma med järnrör och göra familjen illa. Mannen hånade även Fredrik för hans handikapp, en lätt cp-skada.
I samtalen sägs det bland annat att Jönsson är ”den första överlevande aborten” och ”att du kan bli ännu mer cp-skadad om du försvarar våld mot politiskt valda personer”. Familjen vände sig till polisen i Malmö med en anmälan om olaga hot men den lades ner eftersom man inte kom någon vart. Det var först när familjen lyckades spåra ett av samtalen som utredningen tog fart. Spåren ledde till den Helsingborgare som nu står åtalad för ofredande.

"Jag blev chockad"

Ett vittne som hört några av de inspelade samtalen har även intygat att det är den åtalade mannens röst. Den misstänkte Helsingborgaren var aktiv sverigedemokrat när samtalen började men gick ur partiet i våras efter att ha blivit fälld för rattfylla. Samtidigt fick han lämna sin plats i kyrkofullmäktige. Fredrik Jönsson har aldrig träffat på Helsingborgaren i det politiska livet men eftersom han är aktiv antirasist är trakasserier och hot vanligt, säger han.
– Jag blev jävligt chockad men är egentligen inte förvånad. Jag vet att det är såhär den högerextremistiska rörelsen agerar.
Så sent som i förra veckan blev Fredrik Jönsson uppringd av den misstänkte Helsingborgaren.
– Jag är 99 procent säker på att det var han.
Helsingborgaren förnekar att han ringt samtalen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!